Linkovi

Američki general: "Mali do srednji" rizik od napada Rusije na Ukrajinu


Ukrajinski vojnik hoda rovom na pozicijama na frontu sa separatistima koje podržava Rusija, u blizini Gorlivka, region Donjetska, 14. april 2021.
Ukrajinski vojnik hoda rovom na pozicijama na frontu sa separatistima koje podržava Rusija, u blizini Gorlivka, region Donjetska, 14. april 2021.

Američki vojni zapovjednik, koji pažljivo prati rusko nagomilavanje vojnih snaga na Krimu i duž granice s Ukrajinom, kaže da postoji samo "mala do srednja" vjerovatnoća da će snage Moskve izvršiti invaziju.

Vazduhoplovni general Tod Volters, komandant Američke evropske komande, podijelio je svoju procjenu sa zakonodavcima u četvrtak tokom saslušanja u Washingtonu, gdje je upozorio da manevri Kremlja i dalje izazivaju "veliku zabrinutost".

"Postoji vrlo velika kopnena sila“, rekao je Volters članovima Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, odbijajući da iznese brojeve.

"Takođe postoje značajne vazduhoplovne snage, a postoje i značajne pomorske snage", rekao je. "Naša budnost je velika".

Bijela kuća, Pentagon i NATO više puta su tražili objašnjenje Rusije za pokrete trupa, odbacujući insistiranje Moskve da je gomilanje snaga dio vojnih vežbi.

Takođe su pozvali Rusiju da deeskalira situaciju, nazivajući gomilanje snaga - najveće okupljanje ruske vojske od invazije i aneksije Krima 2014. godine - dijelom "obrasca agresivnih provokacija".

Tokom svojih svjedočenja pred zakonodavcima u srijedu, američki obavještajni zvaničnici rekli su da namjera Rusije ostaje nejasna. Direktor CIA Bil Berns rekao je da Moskva možda samo pokušava da signalizira Ukrajini i Zapadu da treba da poštuju njenu vojnu moć, ali je upozorio da je nagomilavanje snaga "dostiglo tačku u kojoj bi takođe moglo da pruži osnovu za ograničeni vojni upad".

Drugi najviši američki obavještajni zvaničnici opisali su situaciju kao nesigurnu.

"Rusi su se pozicionirali tako da daju sebi opcije“, rekao je general-pukovnik Skot Berier, šef Odbrambene obavještajne agencije, svjedočeći zajedno sa Bernsom. "Oni bi zapravo mogli da idu u seriju vježbi koje počinju kad god, ili bi mogli, ako bi odlučili, možda da izvrše napad s ograničenim ciljem."

Ipak, Volters je u četvrtak nagovijestio da možda postoje znaci da se prijetnja smanjuje, napominjući da je aktivnost duž ruskih linija snabdijevanja "zaustavila".

"Moj osjećaj je da će, uz trend koji trenutno vidim, vjerovatnoća (započinjanja akcije) početi da opada", rekao je on, upitan o tome kako bi situacija mogla da se razvija u naredne tri do četiri nedelje.

Prošlog mjeseca SAD su najavile paket pomoći Ukrajini za 125 miliona dolara, uključujući smrtonosno odbrambeno oružje "za pomoć ukrajinskim snagama da sačuvaju teritorijalni integritet zemlje".

Govoreći u srijedu u Briselu, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će Wašington "nastojati da nastavi" pružanje pomoći i odbrambenih sposobnosti Kijevu.

XS
SM
MD
LG