Linkovi

Papa pozvao Rusiju i Ukrajinu na pomirenje


Papa Franjo blagosiljao je vjernike sa prozora iznad Trga Svetog Petra u Vatikanu, 18. april 2021.
Papa Franjo blagosiljao je vjernike sa prozora iznad Trga Svetog Petra u Vatikanu, 18. april 2021.

Papa Franjo u nedjelju je izrazio zabrinutost zbog nedavnog ruskog gomilanja trupa blizu granice sa Ukrajinom i pozvao da se ulože napori u smirivanje tenzija u sedmogodišnjem konfliktu u istočnoj Ukrajini, gdje se ukrajinska vojska bori protiv pobunjenika koje podržava Rusija.

Ukrajinske vlasti ističu da su kršenja primirja postala sve češća proteklih nekoliko nedjelja, a ove godine je poginulo skoro 30 vojnika. Ukrajina optužuje Rusiju da je doprinijela tenzijama rasporedivši 41.000 vojnika blizu granice sa istočnom Ukrajinom, kao i 42.000 na Krimu, gdje Rusija ima veliku pomorsku bazu.

"Sa velikom zabrinutošću pratim jačanje vojnih aktivnosti", rekao je papa obraćajući se javnosti i vjernicima na trgu Svetog Petra.

"Nadam se svom snagom da će se izbjeći jačanje tenzija, i da će se, upravo suprotno, načiniti gestovi ka jačanju međusobnog poverenja, u prilog pomirenja i mira koji su toliko neophodni", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve.

"Ozbiljno shvatite tešku humanitarnu situaciju u kojoj se nalazi lokalno stanovništvo, i pozivam vas da se molite za njih", rekao je papa.

Ukrajina optužuje Rusiju da je izazvala nove napetosti raspoređivanjem svoje vojske, dok Rusija pravda gomilanje trupa vojnim vježbama, koje se sprovode kako bi bila spremna da "odgovori na prijetnje koje dolaze iz NATO-a".

SAD i NATO kažu da je koncentracija ruskih vojnika najveća od 2014. godine, kada je Rusija prisvojila Krim, i kada su izbili sukobi između ukrajinskih vojnika i separatista.

Pored tvrdnji da postoje prijetnje NATO-a, Rusija je gomilanje trupa predstavila kao neophodnu mjeru bezbjednosti iz predostrožnosti zbog, kako navodi, "ukrajinskih provokacija" duž linije kontrole.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG