Linkovi

Nova proslava Božića u Ukrajini ujedinjuje katoličko-pravoslavnu porodicu


Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit Kijeva i cijele Ukrajine Epifanije tijekom božićne liturgije, Kijev, katedrala Zlatne kupole svetog Mihaela, 24. decembar 2023.
Poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolit Kijeva i cijele Ukrajine Epifanije tijekom božićne liturgije, Kijev, katedrala Zlatne kupole svetog Mihaela, 24. decembar 2023.

Ukrajinski par Lesija Šestakova, katolkinja, i Oleksandr Šestakov, pravoslavni vjernik, prvi put proslavljaju Božić 25. decembra.

Ukrajina je, kao i Rusija, službeno slavila pravoslavni Božić 7. januara po julijanskom kalendaru sve dok Kijev ranije ove godine nije usvojio zakon kojim se datum pomjera na 25. decembar u skladu sa drugim zapadnoevropskim zemljama.

To je dio kulturne promjene koja briše tragove ruskog utjecaja dok se Ukrajina brani od invazije Moskve pokrenute prije skoro dvije godine.

Lesija i Oleksandr te dvoje njihove djece su Božić slavili dva puta: prvo sa Lesijinim roditeljima u decembru, a zatim sa Aleksandrovim roditeljima u januaru.

"Konačno postoji dan u Ukrajini koji moj suprug i ja možemo provesti zajedno u katedrali i zahvaliti Bogu što smo zajedno, živi i dobrog zdravlja", rekla je Lesia Reutersu u nedjelju dok je par prisustvovao jutarnjoj službi u katoličkoj katedrali Aleksandra u Kijevu.

Lesia i Oleksandr su se složili da će udaljavanje zemlje od ruskih vjerskih i kulturnih tradicija pomoći da još više ojača Ukrajinu.

"Sve što je vezano za Sovjetski Savez - srp i čekić, zvijezde, idoli i spomenici onima poput (bivšeg sovjetskog vođe) Lenjina - se uništava. A sada, 25. decembra, počinje preporod zemlje, sa novim praznicima", rekao je Oleksandr.

Napad Moskve u februaru 2022. podstakao je mnoge Ukrajince da odbace ruski jezik i kulturu i druge historijske veze sa bivšim vladarom Kijeva.

Lesija je već uvježbala kuhanje hrane koja će biti u središtu trpeze na božićno jutro, uključujući i tradicionalne recepte svoje bake.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG