Linkovi

Ukrajina: Nekoliko dana do prve isporuke aviona F-16


Ukrajinski predsjednik u Holandiji
Ukrajinski predsjednik u Holandiji

Ukrajina će vjerovatno dobiti prvu isporuku naprednih F-16 u narednih nekoliko dana, rekao je holandski premijer Mark Rute (Rutte) predsjedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru dok Kijev nastoji da poremeti nadmoć Rusije u vazduhu nad ukrajinskim nebom.

"Danas sam obavijestio predsjednika Zelenskog o odluci naše vlade da pripremi prvih 18 borbenih aviona F-16 za isporuku Ukrajini", rekao je Rute u objavi na mreži X.

Holandski premijer je ocijenio da je "isporuka F-16 jedan od najvažnijih elemenata sporazuma o vojnoj podršci Ukrajini".

Zelenski je rekao da je zahvalio Ruteu na odluci holandske vlade da počne da priprema prvih 18 aviona F-16 za isporuku Ukrajini".

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov ranije ovog meseca je rekao je da Kijev očekuje da će "uskoro" preuzeti borbene avione. Ukrajina je više puta pozivala saveznike da obezbijede avione za suprotstavljanje ruskoj nadmoći u vazduhu u dijelovima Ukrajine koje su okupirale ruske snage.

SAD su saopštile da će zajedno sa Danskom i Holandijom predvoditi koaliciju i pomoći u organizaciji donacije aviona, planovima za njihovo održavanje i obuci pilota.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG