Linkovi

Ukrajina poziva na međunarodnu istragu nakon pada ruskog vojnog aviona


Dim se diže sa mesta pada ratnog aviona u blizini Jablonova, u Belgorodskoj oblasti.
Dim se diže sa mesta pada ratnog aviona u blizini Jablonova, u Belgorodskoj oblasti.

Ukrajina će učiniti sve što je moguće da osigura međunarodnu istragu o obaranju ruskog vojnog transportnog aviona, rekao je ombudsman zemlje u četvrtak, dan nakon što je Moskva optužila Kijev da ga je namjerno oborio.

Rusija je saopštila da je vojni avion Iljušin Il-76 prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika na razmjenu zarobljenika kada je oboren u srijedu u blizini ruskog grada Belgoroda u blizini ukrajinske granice, pri čemu su poginule sve 74 osobe u njemu.

Kijev je osporio dijelove moskovskog narativa i nije potvrdio da su ukrajinski zarobljenici bili u avionu.

"Zahtijevamo priznatu međunarodnu istragu", rekao je ombudsman Dmytro Lubinets za nacionalnu televiziju, dodajući da će poslati pisma Ujedinjenim nacijama i Međunarodnom komitetu Crvenog križa pozivajući na takvu istragu.

"Što se tiče međunarodne istrage, vjerujem da ćemo dati svoj dio posla da do nje dođe. Ali uvjeren sam da će... Rusi davati glasne izjave, ali nikoga neće pustiti unutra. Neće predati nikakav materijal na analizu i jednostavno će okriviti Ukrajinu", rekao je on.

"Prema mojim informacijama, ne mogu sa sigurnošću reći da je zaista bilo ratnih zarobljenika. Nismo vidjeli nikakve naznake da je u avionu bio toliki broj ljudi", dodao je Lubinets.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu navečer da je potrebno razjasniti šta se dogodilo, posebno kada je riječ o tome ko je bio u avionu, i optužio Rusiju da se "igra sa životima ukrajinskih zarobljenika".

Rusija je rušenje aviona označila kao "teroristički akt". Kremlj je u četvrtak saopštio da u ovoj fazi niko ne može reći kako će incident uticati na buduću razmjenu zatvorenika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG