Linkovi

Rusija: U padu aviona u Belgorodskoj oblasti poginule 74 osobe


Plamen iznad sela Jablonovo u Belgorodskoj oblasti u Rusiji gdje se srušio vojno-transportni avion ruske vojske u kom je prevoženo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika (AP)
Plamen iznad sela Jablonovo u Belgorodskoj oblasti u Rusiji gdje se srušio vojno-transportni avion ruske vojske u kom je prevoženo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika (AP)

Ruski vojno-transportni avion Iljušin Il-76, u kojem su bili zarobljeni pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, srušio se u srijedu u Belgorodskoj oblasti, a prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, uz 65 zarobljenih Ukrajinaca, bilo je i šest članova posade, kao i tri osobe u pratnji.

Poslanik u ruskom parlamentu i general u penziji Andrej Kartapolov rekao je tokom sjednice parlamenta da je avion oboren sa tri projektila, ali nije rekao šta je izvor njegovih informacija.

"To je bilo apsolutno namjerno. Oni su vrlo dobro znali da je avion na putu, kuda ide i operateri (ukrajinskih) raketnih sistema ne mogu da pomiješaju transportne sa vojnim avionima ili helikopterima. To je urađeno namjerno kako bi se sabotirala razmjena zarobljenika", rekao je on.

Video na društvenim mrežama prikazuje letjelicu, koja izgleda kao vojni transportni avion Ilyushin Il-76, kako spiralno pada prema tlu, nakon čega je uslijedio jak prasak i eksplozija

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da su svi u avionu poginuli i da je avion pao u okrugu Koročanski, sjeveroistočno od grada Belgoroda.

On je dodao da su istražitelji i radnici hitne pomoći već na licu mjesta.

Ako se svi navodi potvrde, to bi bio najsmrtonosniji incident u gotovo dvogodišnjem ratu unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Govoreći u jutarnjem razgovoru sa novinarima Dmitrij Peskov, portparol predsjednika Vladimira Putina, rekao je da ne može da komentariše nesreću jer nema dovoljno informacija o njoj.

Agencija Reuters nije mogla odmah da provjeri detalje o tome ko se sve nalazio u avionu ali, kako navode - Rusija i Ukrajina redovno razmjenjuju ratne zarobljenike. Ukrajinsko ministarstvo odbrane i vazduhoplovstvo nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak rekao je da će "komentari doći malo kasnije i da je potrebno vrijeme da se razjasne svi podaci".

Ukrajinski koordinacioni štab za razmjenu ratnih zarobljenika saopštio je da istražuje nesreću, ali nije odmah dao konkretne informacije. Umjesto toga, upozorili su na dijeljenje "neprovjerenih informacija".

"Naglašavamo da neprijatelj aktivno sprovodi informativne specijalne operacije protiv Ukrajine s ciljem destabilizacije ukrajinskog društva", navodi se u saopštenju na Telegramu.

Pojedini ukrajinski mediji prvobitno su citirali vojne izvore koji su naveli da je Kijev oborio avion jer je nosio rakete S-300, ali su kasnije prepravili izvještaje rekavši da informacije nisu potvrđene od drugih izvora.

XS
SM
MD
LG