Linkovi

Zelenskyy odbacuje papine komentare o "hrabrosti za pregovore"


Papa Franjo čita svoju poruku tokom podnevne molitve Angelus sa prozora svog studija koji gleda na Trg Svetog Petra, u Vatikanu, 10. marta 2024. godine.
Papa Franjo čita svoju poruku tokom podnevne molitve Angelus sa prozora svog studija koji gleda na Trg Svetog Petra, u Vatikanu, 10. marta 2024. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy indirektno je kritizirao nedavni komentar pape Franje da Ukrajina treba "imati hrabrosti da podigne bijelu zastavu", što znači da bi trebala pregovarati s Rusijom dvije godine nakon invazije Moskve.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je zahvalio ukrajinskim vjerskim vođama koji su na prvoj liniji fronta, “štiteći život i čovječanstvo” i koji daju podršku “molitvom, razgovorom i djelima”.

Ovo je ono što je crkva“, rekao je, „jedna sa narodom. Ne dvije i po hiljade kilometara dalje – negdje, u potrazi za virtuelnom meditacijom, između onih koji žele živjeti i onih koji žele da vas unište”, pozivajući se na papine komentare tokom intervjua za švicarski RSI.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba također je kritizirao papine primjedbe na društvenim mrežama rekavši "naša zastava je žuto-plava. Ovo je zastava pod kojom živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podizati nijednu drugu zastavu", i obećavajući "nikada" se ne predati.

Kuleba je pozvao pontifika da stane "na stranu dobra" i da ne stavlja suprotne strane "na istu osnovu i to naziva "pregovorima".

On je također zahvalio papi na njegovim "stalnim molitvama za mir" i rekao da se Kijev nada da će sveštenik posjetiti Ukrajinu.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni odgovorio je na kritike rekavši da je papa pozvao na "prestanak neprijateljstava (i) primirje postignuto hrabrošću pregovora", umjesto na potpunu predaju Ukrajine.

Prema transkriptu prošlomjesečnog intervjua sa švicarskim RSI i djelimičnom video snimku koji je u subotu stavio na raspolaganje novinskoj agenciji Reuters, Franjo je pozvao Ukrajinu da "ima hrabrosti da pregovara" o okončanju rata s Rusijom.

Bruni je rekao da su papini komentari odgovor na pitanje intervjuera Lorenza Buccella koji je koristio izraz "bijela zastava" da se odnosi na mirovne pregovore koje je pokrenula Ukrajina. “U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, na bijelu zastavu. Ali drugi kažu da bi to legitimisalo jaču stranu. Šta vi mislte?" upita Buccella.

"To je jedno tumačenje, to je tačno", rekao je Franjo i dodao: "Mislim da je najjači onaj koji gleda na situaciju, misli na ljude i ima hrabrost bijele zastave, i pregovara", rekao je, dodajući da razgovori treba da se odvijaju uz pomoć međunarodnih sila.

Emitovanje intervjua predviđeno je za 20. mart.

Kardinal Timothy Dolan upozorio je nedjelju da se papini komentari ne vade iz konteksta.

Uvijek je teško dok ne pročitate cijeli tekst. Jer kada papa nešto kaže, to je vrlo nijansirano”, rekao je Dolan, dodajući da papa predlaže dijalog, a ne rekapitulaciju. Sveta Stolica je naknadno objasnila papine komentare, rekao je.

Dakle, Ukrajinci održavajte vašu hrabrost, jer vam se svijet divi zbog toga, rekao je.

Nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve, takođe je u nedelju rekao da Ukrajinci ne razmišljaju o predaji.

U intervjuu za VOA ukrajinski, Ševčuk je rekao da je "šokiran", vjerovatno kao i cijeli ukrajinski narod, papinim komentarima, ali je izrazio olakšanje što je Vatikan razjasnio papine riječi koje zaista znače "spremnost za pregovore".

Poruka pape Franje da Ukrajina treba "imati hrabrosti da pregovara" o okončanju rata s Rusijom, koji sada traje već treću godinu, također je izazvala oštre kritike ukrajinskih saveznika.

Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski, glasni saveznik Kijeva, i Andrii Yurash, ukrajinski ambasador u Vatikanu, obojica su koristili analogije Drugog svjetskog rata kako bi osudili papine primjedbe, dok je vođa jedne od ukrajinskih kršćanskih crkava rekao u nedjelju da je samo odlučan otpor ruskoj agresiji spriječio masovni pokolj civila.

Kako bi bilo da, radi ravnoteže, ohrabrite [ruskog predsjednika Vladimira] Putina da ima hrabrosti da povuče svoju vojsku iz Ukrajine? Mir bi odmah nastupio bez potrebe za pregovorima”, odgovorio je Sikorski objavom na X-u.

U zasebnom postu, Sikorski je povukao paralelu između onih koji pozivaju na pregovore, a „uskraćuju (Ukrajini) sredstva za odbranu“ i „umirenja“ evropskih lidera Adolfa Hitlera neposredno prije Drugog svjetskog rata.

Zelenskyy je rekao da, iako želi mir, neće se odreći nijedne teritorije. Kremlj je odbacio učešće u mirovnim pregovorima pod uslovima koje je odredio Kijev.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Reutersa, Associated Pressa i agencije France-Presse.

XS
SM
MD
LG