Linkovi

Ukrajina uskoro od EU dobija 4,5 milijardi eura


Ukrajinske snage na položaju.
Ukrajinske snage na položaju.

Kijev će u naredna dva mjeseca dobiti šest milijardi eura od Evropske unije kroz četvorogodišnji kredit, izjavio je ukrajinski premijer, Denis Šmihal.

Vlada Ukrajine očekuje da će dobiti 4,5 milijardi eura u martu i još 1,5 milijardi eura u aprilu, rekao je on na sjednici vlade.

"Ove godine imamo za cilj da dobijemo oko 16 milijardi eura od EU. Ukrajina će imati resurse da se bori i pobijedi. To je naš ključni cilj i učinićemo sve što je moguće da tako bude", kazao je, prenosi Reuters.

Ruski rat u Ukrajini ušao je u treću godinu, a Kijev je potpuno zavisan od ekonomske i vojne podrške od svojih zapadnih saveznika.

Milijarde dolara ekonomske pomoći u prve dvije godine rata pomogle su vladi te zemlje da održi makroekonomsku stabilnost, obuzda inflaciju i osigura blagovremene isplate penzija i plata u javnom sektoru.

Ukrajina usmjerava većinu prihoda iz domaćeg budžeta za finansiranje svojih odbrambenih napora.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je Ukrajina primila oko 73,6 milijardi dolara stranog finansiranja 2022. i 2023. godine.

U prva dva mjeseca ove godine, Kijev je dobio samo 1,2 milijarde dolara jer su glavni finansijski paketi odgođeni ili blokirani.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG