Linkovi

Ukrajina, pandemija, ekonomija, politička podijeljenost će dominirati Bidenovim prvim govorom o Stanju Unije


Ukraine, Pandemic, Economy Likely to Lead Biden’s First State of the Union
Ukraine, Pandemic, Economy Likely to Lead Biden’s First State of the Union

Eskalacija sukoba u Ukrajini, pandemija COVID-19 i - kao i uvijek - ekonomija, vjerovatno će dominirati prvim govorom predsjednika Joea Bidena o stanju nacije u utorak.

Ustavom propisano obraćanje retorički je vrhunac godine za predsjednika SAD-a, a Biden nije iznimka. No, ovogodišnje stanje u naciji- Bidenovo prvo, iako se prethodno obratio na zajedničkoj sjednici Kongresa - dolazi u posebno teškom trenutku.

Kao da to želi naglasiti, Capitol policija je u nedjelju rekla da poduzima dodatne mjere opreza na mjestu govora.

A barrier is placed behind a security fence in preparation for President Joe Biden's State of the Union address on Capitol Hill in Washington, Feb. 27, 2022.
A barrier is placed behind a security fence in preparation for President Joe Biden's State of the Union address on Capitol Hill in Washington, Feb. 27, 2022.

"Iz obilja opreza, i u suradnji s Tajnom službom Sjedinjenih Država, odobren je plan za postavljanje unutarnje perimetarske ograde oko zgrade Capitola za adresu State of the Union", rekao je šef policije Capitola Sjedinjenih Država Tom Jaslice. “Također sam zatražio podršku od vanjskih agencija za provođenje zakona, kao i od Nacionalne garde da pomognu u našim sigurnosnim mjerama.”

Dužnosnici administracije kažu da će se Biden usredotočiti na četiri domaća gospodarska prioriteta: povećanje proizvodnje u SAD-u i jačanje opskrbnih lanaca; rad na snižavanju cijena robe; promicanje poštenog tržišnog natjecanja kako bi se zaštitila mala poduzeća; i uklanjanje prepreka dobro plaćenim poslovima.

Ukrajinska kriza

Bijela kuća kaže da će Biden govoriti o invaziji Rusije na Ukrajinu, kao i o svom širem pogledu na svijet. Tajnica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je da će Biden pokriti mnoge aspekte krize u Ukrajini.

FILE - White House press secretary Jen Psaki speaks during a press briefing at the White House, Dec. 22, 2021, in Washington.
FILE - White House press secretary Jen Psaki speaks during a press briefing at the White House, Dec. 22, 2021, in Washington.

“Predsjednik će iznijeti napore koje poduzimamo, koje je on poduzeo, i vodio, da okupimo svijet da se zauzme za demokraciju i protiv ruske agresije. Govorit će o koracima koje smo poduzeli ne samo da podupremo ukrajinski narod vojnom i gospodarskom pomoći, već i o koracima koje je poduzeo za izgradnju globalne koalicije koja nameće ometajuće financijske sankcije predsjedniku (Vladimiru) Putinu, njegovom užem krugu i ruskom gospodarstvu. Govorit će o koracima koje je poduzeo kako bi ublažio utjecaj invazije predsjednika Putina na Ukrajinu na globalnu ekonomiju i američki narod”, rekla je Psaki.

Proteklog tjedna Biden je održao tri govora o eskalaciji krize u Ukrajini. Ali u svojoj vlastitoj duboko politički podijeljenoj naciji, analitičari kažu da bi Biden trebao očekivati hladan prijem kada govori o onome što opisuje kao najveću prijetnju globalnoj sigurnosti od Drugog svjetskog rata.

FILE - People coming from Ukraine descend from a ferry boat to enter Romania after crossing the Danube river at the Isaccea-Orlivka border crossing between Romania and Ukraine on Feb. 26, 2022.
FILE - People coming from Ukraine descend from a ferry boat to enter Romania after crossing the Danube river at the Isaccea-Orlivka border crossing between Romania and Ukraine on Feb. 26, 2022.

“Zemlja se općenito okuplja iza predsjednika kada se suočimo s međunarodnom krizom”, rekao je Norman Ornstein iz American Enterprise Institute. “Ako gledate [voditelja Fox News TV-a] Tuckera Carlsona, ili slušate Donalda Trumpa, ili znate što su mnogi republikanci u Kongresu govorili, nećemo postići to okupljanje oko predsjednika od strane značajnog dijela stanovništva. Plemenske podjele su sada tu, čak i za stvari koje utječu na američku nacionalnu sigurnost.”

Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je predsjednikov rejting opao od ranih dana njegove administracije, kada je Gallupovo istraživanje pokazalo da je 57% Amerikanaca reklo da odobrava posao koji obavlja. Anketa iste grupe provedena u prvoj polovici veljače izvijestila je da Biden sada ima 41 posto odobravanja.

U ponedjeljak je čelnik manjine republikanskog doma Kevin McCarthy najavio da održava virtualnu alternativnu verziju događaja u utorak poslijepodne, u kojoj su se članovi njegove stranke planirali "pozabaviti politikama koje su predsjednik Biden i njegova administracija nastavili ignorirati: porast kriminala na ulicama, haos na našoj južnoj granici, najviša stopa inflacije koju su Sjedinjene Države doživjele u posljednjih 40 godina i milijuni obitelji koje su patile zbog poremećenog obrazovanja."

Uvijek ekonomija

Predsjednici obično koriste ovaj govor kako bi "prodali" Kongresu svoj domaći dnevni red i zakone koje žele usvojiti. I postoji jedna tema koju bi svaki predsjednik trebao obraditi u govoru o stanju Unije, rekao je Jeremi Suri, povjesničar sa Sveučilišta Texas u Austinu.

“Tvrdit će da gospodarstvo raste, da je nezaposlenost niska, da idemo u dobrom smjeru i da je inflacija povezana s poteškoćama u opskrbi i pandemijom, na čijem rješavanju on vrijedno radi i koje će se riješiti uskoro”, rekao je.

“I svaki predsjednik komentira gospodarstvo jer svi žele reći da je stanje u gospodarstvu takvo da smo sve bogatiji, ide nam bolje nego ikad prije. Jedina iznimka kada predsjednici ne govore o gospodarstvu su kad smo i sami u ratu”, dodao je.

Visoki dužnosnik administracije rekao je novinarima u ponedjeljak da će “predsjednik jasno dati do znanja da ima još posla, da ima još posla na obnovi gospodarstva, prema otpornosti, sigurnosti i održivosti. ... Predsjednik će iznijeti svoj plan za smanjenje troškova za američke obitelji uz nastavak povijesno snažnog gospodarskog oporavka.”

Obraćanje počinje u 21 sat u utorak po wašingtonskom vremenu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG