Linkovi

Ograda oko američkog Capitola za Bidenov govor


FILE - Security fencing shown around the Capitol in Washington, Sept. 16, 2021.
FILE - Security fencing shown around the Capitol in Washington, Sept. 16, 2021.

Ograde koje su stajale oko američkog Capitola mjesecima nakon pobune u januaru 2021. bit će ponovno postavljene prije nego što se predsjednik Joe Biden obrati u utorak, kako raste zabrinutost zbog potencijalnih demonstracija ili konvoja kamiona koji vrebaju u prometu u glavnom gradu zemlje.

Šef policije Capitola Tom Manger rekao je u priopćenju u nedjelju da će ograda biti podignuta oko zgrade Capitola za govor i da se postavlja "iz opreza", u dogovoru s Tajnom službom.

Taj potez dolazi dok se dužnosnici u Washingtonu pripremaju za konvoje kamiondžija koji planiraju proteste protiv ograničenja pandemije koji počinju ove sedmice. Pentagon je već odobrio raspoređivanje 700 nenaoružanih vojnika Nacionalne garde koji će se koristiti za pomoć u kontroli prometa tokom potencijalnih demonstracija.

Po uzoru na nedavne proteste kamiondžija u Kanadi, odvojeni konvoji kamiona planirani su putem internetskih foruma. Mnogi imaju različita polazišta, datume polaska i rute, no neki bi trebali stići na vrijeme na govor o stanju nacije. Drugi mogu stići kasnije.

Manger je rekao da "misija njegovih snaga da zaštiti Kongres Sjedinjenih Država, Kapitol i zakonodavni proces ostaje nepokolebljiva".

Ograda je bila oštar simbol straha koji su mnogi u Capitolu osjećali nakon što je rulja probila put pored preplavljenih policajaca, probila prozore i vrata i opljačkala Kapitol dok je Kongres glasao za potvrdu izborne pobjede Joea Bidena. Ostala je tu nekoliko mjeseci.

Policijski odbor američkog Capitola odobrio je plan za kratko ponovno postavljanje ograde za skup u septembru koji je organiziran za podršku ljudima koji su ostali u zatvoru u vezi s pobunom. Službenici za provođenje zakona i predstavnici medija znatno su nadmašili prosvjednike, a zabilježeno je samo nekoliko incidenata.

Kapitolska policija također je zatražila dodatnu pomoć od vanjskih agencija za provođenje zakona prije obraćanja u utorak, uz zahtjev za pomoć od Nacionalne garde, rekao je Manger.

Načelnik Metropolitanske policijske uprave Robert Contee rekao je da njegov odjel pomno prati promjenjive informacije i da će osigurati dodatnu policiju u stalnom stanju pojačane pripravnosti tokom sljedećih nekoliko sedmica.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG