Linkovi

Vučić se ne protivi da municija iz Srbije završi u Ukrajini


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, arhiva
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, arhiva

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za The Financial Times (FT) da se ne protivi tome da Srbija prodaje municiju posrednicima koji je dalje prodaju Ukrajini, kao i da je svjestan izveštaja američke vlade da municija iz Srbije završava u Ukrajini.

"Da li je moguće da se to dešava? Nemam sumnje da je moguće", kazao je Vučić za FT. "Šta je alternativa za nas, da ne proizvodimo, da ne prodajemo uopšte?", upitao je predsednik Srbije.

U dokumentima Pentagona, koji su u martu procureli u javnost, navodi se da je Srbija jedna od zemalja koja je Kijevu pristala da isporuči municiju ili je već isporučila. Zvaničnici u Beogradu tada su to demantovali.

Mjesec dana prije toga, u javnosti u Srbiji su se pojavili navodi da je najmanje 3.500 raketa proizvedenih u "Krušiku" završilo u Ukrajini, što je Vučić tada demantovao.

List piše da je to znak da se tradicionalni ruski saveznik, Srbija, okreće ka Zapadu. Podsjeća se da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Ipak, Vučić je na pitanje da li ovakav potez usmjeren ka tome da se stekne naklonost zapadnih zemalja, odgovorio da će Beograd nastaviti da bude neutralan.

"Ali, nisam lud, svjestan sam da neko oružje može da završi u Ukrajini".

Kako piše The Financial Times, Vučić priznaje da "hoda po tankoj žici" između Moskve i zapadnih zemalja, ali i kaže da neće pomoći Rusiji u ratu i da se Srbija pridružila svim rezolucijama UN koje su osudile invaziju.

Dodao je i da je ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekad razgovarao na svaka tri mjeseca, ali da je sa tim gotovo, i da nije bio u kontaktu sa Kremljom godinu dana - osim kada je primao posjetioce iz Moskve.

"To se nikada ranije nije dešavalo", kazao je predsjednik Srbije.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Vučić je za FT kazao da ne očekuje rasplet i da će učešće Srba na novim izborima koje traži EU biti nemougće dok se ne ispune njihovi zahtjevi - kao što je povlačenje naoružanih kosovskih policajaca iz opštinskih zgrada.

FT piše da se Vučić suočava i sa rastućim bijesom u zemlji zbog dva masovna ubistva prije mjesec dana, te da protesti pokazuju rastuće nezadovoljstvo vladavinom Vučića i SNS-a.

Vučić, koji više nije predsjednik SNS i najavljuje formiranje novog pokreta, kaže da protesti nisu uzdrmali stabilnost vlasti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG