Linkovi

Za čišćenje okoliša od rata u Ukrajini trebat će godine


Olga Lehan, 71, hoda ispred svoje kuće u Demydivu, Ukrajina, 2. novembra 2022. Njen dom u blizini rijeke Irpin je poplavljen kada je Ukrajina uništila branu kako bi spriječila ruske snage da napadnu Kijev. Kasnije, voda iz njezine slavine postala je smeđa od onečišćenja.
Olga Lehan, 71, hoda ispred svoje kuće u Demydivu, Ukrajina, 2. novembra 2022. Njen dom u blizini rijeke Irpin je poplavljen kada je Ukrajina uništila branu kako bi spriječila ruske snage da napadnu Kijev. Kasnije, voda iz njezine slavine postala je smeđa od onečišćenja.

Ekološka šteta od osmomjesečnog rata s Rusijom raste u većem dijelu zemlje, a stručnjaci upozoravaju na dugoročne posljedice. Napadi Moskve na skladišta goriva ispustili su toksine u zrak i podzemne vode, prijeteći bioraznolikosti, klimatskoj stabilnosti i zdravlju stanovništva.

Kuća Olge Lehan u blizini rijeke Irpin bila je poplavljena kada je Ukrajina uništila branu kako bi spriječila ruske snage da napadnu Kijev samo nekoliko dana nakon početka rata. Sedmicama kasnije, voda iz njezine slavine postala je smeđa od onečišćenja.

"Nije bilo sigurno za piće", rekla je o vodi iz slavine u svom selu Demidiv, oko 40 kilometara sjeverno od Kijeva na pritoci rijeke Dnjepar.

Vidljivo uznemirena dok je prolazila kroz svoju kuću, 71-godišnjakinja je pokazala gdje je visoka voda u martu učinila njezinu kuhinju pljesnivom, prodrla u bunar i uništila joj vrt.

6 miliona treba čistu vodu

Zbog rata, više od 6 miliona Ukrajinaca ima ograničen ili nikakav pristup čistoj vodi, a više od 280.000 hektara šuma je uništeno ili posječeno, prema Svjetskom fondu za prirodu. Prouzročeno je više od 37 milijardi dolara ekološke štete, prema Revizorskoj komori, nevladinoj skupini u zemlji.

"Ovo onečišćenje uzrokovano ratom neće nestati. To će morati riješiti naši potomci, posaditi šume ili očistiti zagađene rijeke", rekao je Dmytro Averin, stručnjak za okoliš iz Zoi Environment Network, neprofitne organizacije sa sjedištem u Švicarskoj.

Iako su najteže pogođena područja u industrijskim istočnim regijama Donjecka i Luganska, gdje se od 2014. vode borbe između vladinih trupa i proruskih separatista, rekao je, šteta se proširila i drugdje.

"Osim borbenih žrtava, rat je također pakao za ljudsko zdravlje, fizičko i mentalno", rekao je Rick Steiner, američki ekološki naučnik koji je savjetovao libanonsku vladu o ekološkim pitanjima proizašlim iz jednomjesečnog rata 2006. godine između te zemlje i Izraela.

Utjecaj zagađene vode i izloženosti otrovima izazvanim sukobom na zdravlje "možda će trebati godine da se očituje", rekao je.

Nakon poplave u Demydivu, stanovnici su rekli da im se voda iz slavine zamutila, čudnog okusa i ostavila talog na loncima i tavama nakon kuhanja. Selo je bilo pod kontrolom Moskve do aprila, kada su se ruske trupe povukle nakon što nisu uspjele zauzeti glavni grad.

Ukrajinske vlasti tada su počele dovoziti svježu vodu, ali isporuke su prestale u oktobru kada se kamion cisterna pokvario, prisiljavajući stanovnike da ponovno piju prljavu vodu, rekli su.

Potatoes float in the flooded basement of Olga Lehan's house in Demydiv, Ukraine, Nov. 2, 2022. Her home near the Irpin River was flooded when Ukraine destroyed a dam to prevent Russian forces from storming Kyiv early the war. Now, serious pollution problems persist.
Potatoes float in the flooded basement of Olga Lehan's house in Demydiv, Ukraine, Nov. 2, 2022. Her home near the Irpin River was flooded when Ukraine destroyed a dam to prevent Russian forces from storming Kyiv early the war. Now, serious pollution problems persist.

"Nemamo drugu opciju. Nemamo novca za kupnju boca", rekla je Iryna Stetcenko za Associated Press. Njezinaporodica ima proljev i zabrinuta je za zdravlje svoje dvoje tinejdžera, rekla je.

U maju je vlada uzela uzorke vode, ali rezultati nisu objavljeni, rekao je Vjačeslav Muga, bivši vršitelj dužnosti šefa lokalne uprave za vodu. Agencija za sigurnost hrane i zaštitu potrošača u Kijevu još nije odgovorila na zahtjev AP-a za rezultate.

Međutim, izvještaji drugih ekoloških skupina pokazala su posljedice rata.

Posljednjih sedmica Rusija je ciljala na ključnu infrastrukturu poput elektrana i vodovoda. Ali čak i u julu UN-ovo tijelo za zaštitu okoliša već je upozoravalo na značajnu štetu na vodnoj infrastrukturi, uključujući crpne stanice, postrojenja za pročišćavanje i kanalizacijske objekte.

Rad koji će uskoro objaviti Conflict and Environment Observatory, britanska dobrotvorna organizacija, i Zoi Environment Network pronašli su dokaze zagađenja u jezeru nakon što je ruski projektil pogodio skladište goriva u Kalynivki, oko 30 kilometara jugozapadno od Kijeva.

Ribnjak, koji se koristio za rekreaciju kao i ribogojilište, pokazao je visoku koncentraciju loživog ulja i mrtve ribe na površini - očito od ulja koje je procurilo u vodu. AP je imao uvid u kopiju izvještaja.

Dušikov dioksid, koji se oslobađa izgaranjem fosilnih goriva, povećao se u područjima zapadno i jugozapadno od Kijeva, prema izvještaju iz aprila REACH-a, humanitarne istraživačke inicijative koja prati informacije u područjima pogođenim krizom, katastrofom i raseljavanjem. Izravna izloženost može izazvati iritaciju kože i opekline, dok hronična izloženost može uzrokovati respiratorne bolesti i oštetiti vegetaciju, navodi se u izvještaju.

Pogođeni usjevi, stoka, šume

Poljoprivredni sektor Ukrajine, ključni dio njene ekonomije, također je pogođen. Požari su oštetili usjeve i stoku, spalili su hiljade hektara šuma i spriječili poljoprivrednike da završe žetvu, rekao je Serhiy Zibtsev, profesor šumarstva na ukrajinskom Nacionalnom univerzitetu nauka o životu i okolišu.

"Požari su tako veliki", rekao je, dodajući da su poljoprivrednici "izgubili sve što su želi za zimu".

Vlada u Kijevu pomaže kad može.

U Demidivu i okolnim selima žrtvama poplave je dat iznos u ekvivalentu od 540 dolara svaka, rekla je Lilija Kalašnjikova, zamjenica načelnika obližnjeg grada Dymera. Rekla je da će vlada učiniti sve što može kako bi spriječila dugoročne učinke na okoliš, ali nije precizirala kako.

Vlade imaju obavezu minimizirati ekološke rizike za stanovništvo, osobito tokom rata, rekao je Doug Weir, direktor istraživanja i politike za Opservatorij za sukobe i okoliš, organizaciju za praćenje sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Neki Ukrajinci su već izgubili nadu.

"Osjećam se depresivno - voda je posvuda okolo i ispod moje kuće", rekla je stanovnica Demydiva Tatiana Samoilenko. "Ne vidim puno promjena u budućnosti."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG