Linkovi

Ruske snage oštetile most ključan za ukrajinski izvoz žita


Oblast moldavskog Pridnestovlja, ukrajinske Odese, Krima i Rumunije na obalama Crnog mora.
Oblast moldavskog Pridnestovlja, ukrajinske Odese, Krima i Rumunije na obalama Crnog mora.

Rusija je izvela dva raketna udara i oštetila strateški most u ukrajinskoj oblasti Odesa, saopštile su u srijedu državne željeznice i lokalni zvaničnici, što je događaj koji bi mogao da utiče na ukrajinske planove da proširi izvoz preko dunavskih luka.

Most povezuje kopneni dio Ukrajine sa dijelom oblasti Odese nedaleko od ušća Dunava.

Most preko ušća Dnjepra dio je jedine željezničke rute koja je u potpunosti pod kontrolom Ukrajine do ukrajinskih luka na Dunavu, koju je Kijev smatrao perspektivnom rutom za izvoz u situaciji kada su crnomorske luke blokirane.

Ukrajina, veliki poljoprivredni proizvođač, izvozila je većinu svoje robe preko morskih luka, ali je od invazije Rusije u februaru bila prinuđena da izvozi vozom preko svoje zapadne granice ili preko njenih malih dunavskih luka.

Prvi napad bio je u utorak uveče, a od pogotka rakete oštećen je most preko ušća, međutim, prema riječima lokalnih zvaničnika, mogao bi brzo da bude obnovljen.

Drugi udarac bio je u srijedu ujutru, a stanje mosta još nije objavljeno.

Državne željeznice Ukrzaliznica odbile su da komentarišu.

"Željeznička grana je pretrpjela, naravno. Efekat je minus 150 ili više vagona/kontejnera sa metalom i žitom dnevno", rekao je za Reuters Roman Rusakov, predstavnik ukrajinskog ministarstva poljoprivrede.

On je rekao da udio tereta žitarica u ukupnim isporukama Izmaila nije tako visok i da "neće biti značajnijih promjena".

Podaci o željeznici su pokazali da je oko 1.000 vagona sa različitim teretom od sredine aprila, uključujući 238 vagona sa žitom, bilo na stanici Izmail, glavnoj dunavskoj luci Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici za poljoprivredu i transport rekli su da zemlja nastoji da poveća izvozne kapacitete dunavskih riječnih luka koje omogućavaju transport žitarica kroz Dunav do rumunskih crnomorskih luka.

Članica Evropske unije Rumunija graniči na Crnom moru sa Bugarskom, Turskom, Gruzijom i Ukrajinom.

Rumunska crnomorska luka Konstanca ove nedelje je saopštila da je Ukrajina do sada poslala oko 80.000 tona žita u luku, a očekuje se da će stići još više.

Luka, koja ima kapacitet skladištenja od oko dva miliona tona, prošle godine je izvezla oko 24 miliona tona.

Ukrajinski trgovci kažu da se u nedostatku direktne željezničke rute, isporuke žitarica mogu vršiti već aktivno korištenim putevima.

Žito se može dopremati i sa sjevera već postojećom rutom kroz Moldaviju.

Postojala je još jedna željeznička ruta do Izmaila, koja je prolazila kroz teritoriju otcijepljenog regiona Moldavije Pridnjestrovlja, ali je početkom marta takođe dignut u vazduh ključni most rute.

Ukrajina je u utorak optužila Moskvu da pokušava da uvuče Pridnjestrovlje u svoj rat protiv Kijeva nakon što su vlasti u regionu koji podržava Moskva rekle da su bili na meti serije napada.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG