Linkovi

Novinari koji izvještavaju o ukrajinskom ratu često na raskrižju između priče i sigurnosti


Ukrainian journalist Andriy Tsaplienko covers clashes between Ukrainian and Russian forces some 150 kilometers northwest of the capital Kyiv, March 23, 2022. (Courtesy photo)
Ukrainian journalist Andriy Tsaplienko covers clashes between Ukrainian and Russian forces some 150 kilometers northwest of the capital Kyiv, March 23, 2022. (Courtesy photo)

Kako ruski rat u Ukrajini ulazi u treći mjesec s detaljima o zvjerstvima koja rastu, novinari koji prate sukob zauzimaju oprezniji pristup.

Nekoliko novinara - stranih i ukrajinskih - ubijeno je od 24. veljače, a deseci su ranjeni, procjenjuju novinarske skupine, uključujući International Press Institute, (IPI).

Nacionalna unija novinara u Ukrajini izvještava da bi moglo biti ubijeno čak 20 novinara - brojka koja uključuje i one žrtve za koje okolnosti smrti nisu utvrđene.

Za one koji su doživjeli bliske promašaje, kao što je Andriy Tsaplienko, opasnosti ovog sukoba tjeraju ih da preispitaju svoj pristup.

Tsaplienko, dopisnik ukrajinskog informativnog kanala 1+1, pogođen je šrapnelom 25. ožujka, kada je pokrivao humanitarni koridor u blizini sjevernog grada Černihiva.

U razgovoru za VOA iz Kijeva, Tsaplienko je rekao da je "postao oprezniji, jer od mrtvog novinara nema puno koristi".

Dobijanje priče za novinare najvažniji je dio posla, ali da bi to učinili moraju ostati živi, rekao je.

"Ono što sam shvatio je da bi pristup snimanju priča trebao biti drugačiji u ratnim uvjetima", rekao je. “Novinar ne smije biti samo oprezan, već i brz, što brži dok snima i kretati se puno brže.”

Savjet za ranjenike

Tsaplienko je rekao da nije ostao u bolnici dovoljno dugo da mu rane u potpunosti zacijele.

“Odjurio sam na granicu s Rusijom da snimim bijeg ruskih trupa, vratio sam se u Černihiv, grad u kojem sam ranjen, otišao u Buču da snimam potragu za mrtvima, otišao u Zdvyzhivka, gdje je bio veliki logor ruskih trupa. Nakon svega toga, počeo sam imati nuspojave i morao sam ponovno u bolnicu”, rekao je.

I zbog toga ima jedan savjet za kolege novinare ranjene u ruskim napadima: "Vaš život je važniji od vaše priče."

“Toplo preporučam da ozdravite, dođete u formu i tek onda da se vratite na posao u punoj snazi”, rekao je.

Nove odgovornosti

Priroda izvješćivanja također se promijenila.

"U početku je većina nas samo izvještavala o tome što se događa na različitim linijama bojišnice i kretanju ruskih snaga, ali kako je Rusija izvodila sve više napada, postali smo više usredotočeni na ono što su ruske trupe učinile protiv ukrajinskih civila", rekao je Dima Replianchuk, reporter Slidstva, tima nezavisnih novinara.

Internetska stranica istraživačkog novinarstva, zajedno s drugim lokalnim i međunarodnim organizacijama, prikuplja dokaze iz mjesta kao što je grad Bucha, u blizini glavnog grada Kijeva, koji su ruske snage okupirale više od mjesec dana.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu otvorio je istragu o navodnim ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini. A grupe za zaštitu prava kao što su Human Rights Watch i Amnesty International su na terenu i rade na prikupljanju dokaza o navodnim zločinima.

Prema ukrajinskim dužnosnicima, najmanje 400 tijela pronađeno je u Buchi nakon povlačenja ruskih trupa.

"Ovo je jedna stvar na kojoj nismo morali raditi u prvim danima invazije, jer se još uvijek odvijala i nismo znali što se događa na mjestima koja je okupirala Rusija", rekao je Replianchuk za VOA.

Ali sada, rekao je, treba puno raditi.

“Uzmimo Mariupolj, na primjer”, rekao je 27-godišnji ukrajinski novinar, “civili koji su pobjegli iz grada i dalje su šokirani, ali imamo dužnost intervjuirati ih kako bismo dokumentirali ono čemu su svjedočili u gradu.”

Drugi, poput Role Alkhatiba, koji je u Ukrajinu stigao prije nešto više od tjedan dana, pokušavaju procijeniti situaciju na terenu.

"Kijev se za sada čini sigurnim, ali problem je što je situacija toliko promjenjiva da ne znamo što je sigurno, a što opasno", rekao je Alkhatib, libanonski dopisnik TV kanala Al-Arabiya koji financira Saudijska Arabija.

“Želio bih otići u istočnu Ukrajinu i izvještavati od tamo, iako znam da je vrlo opasno za novinare i sve ostale biti tamo”, rekao je.

Ruske snage povukle su se s nekih područja kako bi se usredotočile na kontrolu istočne Ukrajine, pojačavajući svoju kampanju bombardiranja opkoljenog južnog lučkog grada Mariupolja. Ukrajinski dužnosnici očekuju još ruskih napada u istočnom dijelu zemlje.

Rastuća cenzura

U Rusiji su vlasti tražile potpunu kontrolu nad izvještavanjem vijesti, izdajući zakone i direktive lokalnim medijima o tome kako izvještavati o ratu i prisiljavajući nekoliko preostalih neovisnih medija da se zatvore ili odu u izgnanstvo.

Ruska istraživačka novinska stranica Agentstvo procjenjuje da je više od 150 novinara napustilo Rusiju od kraja veljače. Vlada je prošlog tjedna najavila stroga vizna pravila za strane medije koji ulaze u zemlju.

Jevgenij Ivanov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao je da je ta odluka odgovor na poteze Europske unije i drugih zemalja da to otežaju rusko poslovanje.

“Odgovorili smo tako što smo novinarima iz neprijateljskih zemalja otežali dobivanje viza”, rekao je. “Oni će sada dobiti vizu za jedan ulazak i platiti višu pristojbu za vizu.”

Državni regulator za medije, Roskomnadzor, blokirao je pristup mnogim mrežama vijesti, uključujući ruski servis VOA-e, BBC i druge.

Moskva je u ožujku donijela zakon koji predviđa kaznu od 15 godina zatvora za one za koje se utvrdi da su širili ono što smatra lažnim vijestima o vojsci. Vlasti su već optužile novinare i aktiviste prema tom zakonu.

Međutim, koriste se virtualne privatne mreže (VPN) i drugi pristupi uključujući kratke valove kako bi se pokušali suprotstaviti tim blokovima. Na primjer, pariški Reporteri bez granica, ili RSF, dali su zrcalne stranice nekoliko blokiranih web-mjesta s vijestima u Rusiji kako bi zadržali pristup informacijama. Zrcalne stranice su kopije izvornih web-mjesta koje se koriste putem određenih VPN usluga kako bi se zaobišlo blokiranje i cenzura.

Neke informacije u ovom izvješću stigle su iz Reutersa.

XS
SM
MD
LG