Linkovi

SAD podržavaju prijenos neke zaplijenjene ruske imovine na Ukrajinu


Državni tužilac SAD Merik Garland

Bidenova administracija je spremna da zatraži od Kongresa izmjene zakona kojima bi se američkom Sekretarijatu za pravosuđe olakšalo da dio novca od zaplijenjene imovine ruskih oligarha prebaci u Ukrajinu, rekao je u utorak državni tužilac Merik Garland.

"Veoma smo pažljivo ispitivali to pitanje i očekujem da će biti zahtjeva za izmjene zakona", rekao je Garland članovima Senatovog Podkomiteta za izdvajanja na pitanje da li su Ministarstvu pravde potrebna dodatna ovlaštenja da cilja ruske oligarhe povezane sa Kremljom.

"To bi moglo da ide posebno na način na koji mi vršimo oduzimanje, kako bi nam bilo lakše da izvršimo oduzimanje", rekao je Garland. "Takođe, mogućnost da novac koji na ovaj način prikupimo izvadimo iz fonda oduzetih sredstava i pošaljemo ga u Ukrajinu".

Oduzimanje imovine je sudski odobren pravni postupak koji dozvoljava vladi da preuzme imovinu koja se koristi nezakonito, dobijena nezakonitim aktivnostima ili se koristi za olakšavanje zločina.

Imovina bogatih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina koju je Sekretarijat za pravosuđe zaplijenio i "oduzeo" stavlja se u Fond zaplijenjene imovine, koji kontroliše Sekretarijat. Prihodi se obično koriste u istražne svrhe, operacije oduzimanja imovine i druge troškove.

Garland je rekao da će administracija podržati da se neka ruska imovina koja podliježe oduzimanju "ode direktno u Ukrajinu".

"Naporno radimo na tome i očekujem vrlo brzo, za nekoliko dana, vjerovatno, da će administracija moći da iznese neke zahtjeve", rekao je Garland o prijedlogu administracije.

Članovi podkomiteta izrazili su podršku pojačanim naporima da se ciljaju Putinovi saradnici.

"Mislim da će postojati prijemčiva publika koja će vam dati više novca ako je to ono što je potrebno da se krene za ljudima koji su profitirali od uništavanja ruske ekonomije", rekao je republikanski senator Lindzi Grejm za Garlanda.

Prijedlog SAD dolazi usred sve većeg poziva administraciji Joe Bidena da likvidira i prenese zaplijenjenu rusku imovinu u Ukrajinu, a neki pravni stručnjaci sugerišu da Biden već ima ovlašctenja da tako djeluje prema statutu iz 1977. godine.

Portparoli Sekretarijata za pravosuđe i Bijele kuće nisu odmah odgovorili na pitanja o prijedlogu.

Prošlog mjeseca, Sekretarijat za pravosuđe osnovao je Radnu grupu "KleptoCapture" da pomogne u sprovođenju sankcija protiv zvaničnika ruske vlade i oligarha, ciljajući na njihove jahte, avione, nekretnine i drugu imovinu.

Cilj je bio da se izvrši pritisak na Putina da prekine svoju razornu invaziju na Ukrajinu gađanjem njegovih najbližih saradnika koji su se suočili sa širokim američkim i međunarodnim sankcijama od početka rata u Ukrajini.

Kao dio svojih napora da "zaplijene i zamrznu" imovinu ruskih oligarha, odjeljenja za pravosuđe i trezor su takođe kreirala zasebnu organizaciju poznatu kao REPO (ruske elite, proksiji i oligarsi). Garland je rekao da međunarodna saradnja u sprovođenju sankcija protiv Rusije "grije srce".

Ranije ovog mjeseca, Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je njegova prva zapljena bila 90 miliona dolara vrijedna luksuzna jahta od 77 metara koja pripada ruskom oligarhu Viktoru Vekselbergu nad kojom su španski organi za sprovođenje zakona preuzeli kontrolu na zahtjev Washingtona. Vekselberg je jedan od 50 Rusa koje je Sekretarijat za finansije identifikovao kao prioritete za sprovođenje sankcija SAD.

"Zajedno, sa našim međunarodnim partnerima, učinićemo sve što je moguće da pozovemo na odgovornost svakog pojedinca čija krivična djela omogućavaju ruskoj vladi da nastavi svoj nepravedni rat", rekao je Garland najavljujući zapljenu.

Tokom svog svjedočenja u utorak, Garland je osudio rat Rusije u Ukrajini, rekavši da su "užasna zvjerstva" koja se vide na video snimcima i fotografijama iz zemlje "stvari koje niko ko je odrastao u XX vijeku nikada nije očekivao da će ponovo vidjeti u XXI".

XS
SM
MD
LG