Linkovi

Ukrajinske snage kreću se prema jugu, od Rusa preoteto strateško selo


Ukrajinski vojnici kažu da su ponovo zauzeli ukrajinsko selo Staromajorske
Ukrajinski vojnici kažu da su ponovo zauzeli ukrajinsko selo Staromajorske

Ukrajinske snage su u četvrtak izvršile kontraofanzivu na jugoistoku koji su okupirali Rusi, zauzevši selo Staromiorske u kampanji da zabiju klin kroz ruske odbrambene položaje.

Kontraofanziva se fokusirala na osiguranje sela u napadu prema jugu i područja oko istočnog grada Bakhmuta, koje su ruske snage zauzele u maju nakon višemjesečnih borbi. Ukrajinski zvaničnici su izvijestili o sporom, stabilnom napretku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je intenziviranje ukrajinskih napada u posljednjih nekoliko dana, ali je rekao da nisu postigli napredak. On je za rusku televiziju rekao da je svaki ukrajinski napad bio pobijeđen i da su moskovske snage nanijele značajne gubitke svojim protivnicima.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Ukrajina rasporedila dodatne trupe obučene na Zapadu na najmanje jednu osovinu u kontraofanzivi, ali je neke zadržala. Izvještaji medija govorili su o novoj fazi rata.

Snimak objavljen na Telegram kanalu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog prikazuje ukrajinske vojnike kako slave zauzimanje Staromajorske na jugoistoku.

"35. brigada i jedinica Teritorijalne odbrane 'Arij' ispunile su svoj zadatak i oslobodile selo Staromajorske. Slava Ukrajini!" rekao je vojnik na snimku koji Reuters nije mogao odmah geolocirati.

Selo se nalazi južno od više malih naselja koja je Ukrajina ponovo zauzela duž rijeke Mokri Yaly kada je počela kontraofanziva.

"Naši branitelji sada nastavljaju čišćenje naselja", rekla je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar proglašavajući Staromiorske oslobođenim.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Zelenskiy je rekao da se kontraofanziva odvija sporije nego što bi on želio, ali je upozorio ljude da ne očekuju brze rezultate slične filmskoj sceni.

Zelenski je u srijedu iskosa pozdravio "veoma dobre rezultate" na bojnom polju, ne iznoseći detalje.

U četvrtak je obišao južne i istočne regije, uključujući glavni grad Dnjepar i luku Odesa, gdje je razgovarao o šteti lučkih objekata od ruskih zračnih napada, te o gradu Očakivu, koji je podložan učestalom ruskom granatiranju.

U svom noćnom video obraćanju malo je rekao o frontu, osim što je hvalio ponovno zauzimanje Staromajorskih.

Ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Kovalenko rekao je da je novi fokus ukrajinskih napora na putu prema jugu Staromlynivka, selo udaljeno manje od 5 km.

"Zaista služi kao uporište za ruske okupatore, vrh druge odbrambene linije na ovoj lokaciji", rekao je on u intervjuu za medije RBC UA.

Napad prema jugu ima za cilj presijecanje kopnenog mosta koji su ruske snage stvorile povezujuća područja okupirana na istoku u 17-mjesečnoj invaziji i Krim - aneksiranim 2014. godine.

Uprkos dobicima ukrajinskih trupa, uglavnom na sjeveroistoku i krajnjem jugu krajem prošle godine, Rusija još uvijek drži oko 20 posto ukrajinske zemlje.

U srijedu su tri različita medija citirala neidentifikovane američke zvaničnike koji su rekli da je Ukrajina pokrenula novu fazu svoje ambiciozne kontraofanzive.

Upitan o ovim izvještajima, Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane, rekao je za Reuters da se "nema ništa novo" što se dešava na linijama fronta. „Na jugu idemo naprijed polako, ali sigurno“, rekao je.

Na istoku, rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage odbile ukrajinske napade oko sela Klishchiivka, koje zauzima uzvišenje u blizini Bakhmuta, i sjeverno od Robotynea na liniji fronta u regiji Zaporizhzhia.

U svom nalogu, zamjenica ministra Maliar napisala je na Telegramu da ukrajinske snage "postepeno napreduju" kod Bakhmuta, te da se borbe nastavljaju kod Kliščijevke i još dva sela.

Maliar je takođe rekao da je Ukrajina odbila ruske napade na dva sjeverna fronta u blizini Kupijanska i Limana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG