Linkovi

Veliki napad Ukrajine na jugoistoku zemlje


Oko 1.700 dronova prikazano je prije slanja na liniju fronta, koje će se koristiti protiv ruskih snaga u Kijevu, Ukrajina, 25. jula 2023.
Oko 1.700 dronova prikazano je prije slanja na liniju fronta, koje će se koristiti protiv ruskih snaga u Kijevu, Ukrajina, 25. jula 2023.

Ukrajina je pokrenula veliki napor da izbaci ruske snage sa jugoistoka zemlje u sklopu svoje višesedmične kontraofanzive, uvodeći hiljade vojnika u bitku, prema zapadnim i ukrajinskim zvaničnicima i analitičarima.

Nalet trupa i vatrene moći usredsređen je na region Zaporožja, rekao je zapadni zvaničnik kasno u srijedu.

Zvaničnik nije bio ovlašten da javno komentariše ovo pitanje i govorio je pod uvjetom da ostane anoniman.

Borbe su se intenzivirale posljednjih sedmica na više tačaka duž linije fronta od 1.500 kilometara dok Ukrajina raspoređuje napredno oružje kojim je snabdio Zapad i trupe obučene na Zapadu.

Kontraofanziva je masivna vojna operacija, za koju se pripremala mjesecima. Vojni planeri treba da organizuju zalihe municije, hrane, sanitetskog materijala i rezervnih dijelova za liniju fronta. Suočava se sa duboko ukorijenjenom ruskom odbranom koja sadrži minska polja, rovove i protivtenkovske prepreke.

Ukrajinski zvaničnici uglavnom šute o razvoju na bojnom polju otkako su započeli rane kontraofanzivne operacije, iako je zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla da trupe napreduju prema gradu Melitopolju u regiji Zaporizhizhia.

Iako bi taj pokret mogao biti taktička prevara, a obje vlade su koristile dezinformacije kako bi stekle prednost na bojnom polju, takav bi manevar bio u skladu s onim što su neki analitičari predviđali.

Zamislili su kontraofanzivu kojom bi pokušali da probiju kopneni koridor između Rusije i poluostrva Krim koji je anektirao Rusiju, krećući se prema Melitopolju, koji je blizu obale Azovskog mora.

To bi moglo podijeliti ruske snage na dvije polovine i prekinuti linije snabdijevanja jedinicama koje se nalaze dalje na zapadu. Rusija trenutno kontroliše čitavu obalu Azovskog mora.

Intenzivne borbe se vode u područjima na jugu i istoku Ukrajine, daleko od glavnog grada Kijeva, i nije bilo moguće provjeriti tvrdnje nijedne strane.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sjedištem u Washingtonu, izvijestio je da su ukrajinske snage u srijedu pokrenule "značajnu mehaniziranu kontraofanzivnu operaciju u zapadnoj regiji Zaporožja", dodajući da "izgleda da su probili određene unaprijed pripremljene ruske odbrambene položaje". ”

Poziva se na ruske izvore, uključujući rusko Ministarstvo odbrane i nekoliko istaknutih ruskih vojnih blogera.

Međutim, šef djelimično okupirane regije Zaporožje, Jevgenij Balicki, koga je imenovala Moskva, rekao je da su ukrajinske snage u četvrtak ujutro bezuspješno pokušale probiti rusku odbranu u toj oblasti.

Snage Kijeva su „pretrpjele značajne gubitke i povukle se na (svoje) položaje“, rekao je Balistky.

Međutim, u onome što se činilo kao potez iz predostrožnosti, ruska Federalna služba sigurnosti, poznata kao FSB, zabranila je u četvrtak civilima pristup Arabatskoj kosi na Krimu, uskom pojasu zemlje koji povezuje pripojeno poluostrvo s djelimično okupiranom regijom Herson. Hersonska oblast je ključna kapija za Krim.

Otvorena zabrana je potrebna da bi se obuzdale bezbjednosne prijetnje, navodi FSB u saopštenju koje je citirala ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Američki zvaničnici, koji su Kijevu dali oružje i obavještajne podatke, odbili su javno komentirati posljednja dešavanja, iako su prethodno pozvali na strpljenje dok Ukrajina pokušava da sruši ruske pozicije.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je tokom posjete Papui Novoj Gvineji da će napori Kijeva da povrati zemlju koju je Rusija zauzela od njene invazije u februaru 2022. godine biti "teški" i "dugi", s uspjesima i neuspjesima.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da se vodi "intenzivna bitka", ali je odbio dati detalje.

“Vjerujemo da ih alati, oprema, obuka, savjeti koje smo mnogi od nas dijelili s Ukrajincima tokom mnogo mjeseci stavljaju u dobru poziciju da budu uspješni na terenu u povratku većeg dijela teritorije koju je Rusija otela od Ukrajine”, Blinken je rekao tokom posjete Novom Zelandu.

U međuvremenu, u raketnom napadu na južnu ukrajinsku oblast Odesa ubijen je jedan civil i dodatno oštećena lučka infrastruktura u regionu, u najnovijem napadu otkako je Moskva raskinula sporazum o izvozu žitarica, izvijestio je u četvrtak guverner Odese Oleh Kiper.

U napadu su korištene krstareće rakete Kalibr lansirane iz Crnog mora, rekao je on.

Zračne snage Ukrajine saopćile su u četvrtak da su presrele 36 ruskih projektila lansiranih sa strateških bombardera Tu-95MS.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG