Linkovi

London: Milijarde pomoći za obnovu Ukrajine


Konferencija o obnovi Ukrajine
Konferencija o obnovi Ukrajine

Britanija i Ukrajina zajednički su domaćini dvodnevne konferencije za prikupljanje podrške za obnovu Ukrajine i oporavak od ruske invazije koja je počela početkom prošle godine.

Konferencija u srijedu i četvrtak u Londonu okuplja lidere iz 60 zemalja, kao i zvaničnike iz privatnog sektora.

Britanija je rekla da su specifične oblasti fokusa uključuju tehnologiju, logistiku, zelenu energiju, poljoprivredu, zdravstvo i infrastrukturu.

Ured britanskog premijera Rishija Sunaka najavio je 3 milijarde dolara garancija Svjetske banke za zajam kao dio novog paketa finansijske podrške Ukrajini koji će pomoći u podršci javnim službama kao što su bolnice i škole.

„Pitanje za nas danas je šta možemo učiniti da to podržimo – da ubrzamo oporavak i pomognemo Ukrajini da oslobodi svoj potencijal. Moramo pokrenuti partnerstvo vlada, međunarodnih finansijskih institucija i poslovnih lidera, svih nas ovdje danas, kako bismo ovo ostvarili”, rekao je Sunak u izjavi objavljenoj uoči otvaranja konferencije.

Sunakov ured također je rekao da se 400 kompanija iz 38 zemalja obavezalo da će podržati napore za oporavak i rekonstrukciju Ukrajine.

„Potrebe Ukrajine za rekonstrukciju su — i biće — ogromne“, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u utorak. „Kroz naše nove mjere danas, jačamo pristup sankcija Ujedinjenog Kraljevstva, potvrđujući da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno koristiti sankcije kako bi osiguralo Rusija plaća da popravi zemlju koju je tako bezobzirno napala."

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će Sjedinjene Države nastaviti podržavati Ukrajinu, uključujući najavu u srijedu "novog snažnog paketa pomoći SAD-a".

Blinken je rekao da je konferencija bila pokazivanje „snažne i trajne podrške Ukrajini, ne samo vojno već i ekonomsko, kao i u svemu što pokušavamo da uradimo da izgradimo najjaču moguću demokratiju. Dakle, veoma smo zadovoljni što smo dio ovoga i veoma smo zadovoljni što su Ukrajina i naši prijatelji ovdje domaćini ove konferencije.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG