Linkovi

Ukrajina: Noćni okršaji dronovima


Grad Maryinka koji su uništili Rusi
Grad Maryinka koji su uništili Rusi

Ukrajina je u četvrtak saopćila da je oborila 17 od 22 ruske bespilotne letjelice koje su napale njenu teritoriju preko noći i da je jedno dijete ubijeno na jugu zemlje u artiljerijskom granatiranju.

Ured glavnog tužioca Ukrajine saopštio je da je šestogodišnji dječak ubijen, a četiri osobe, uključujući njegovog 13-godišnjeg brata, ranjene su u ruskom granatiranju u selu Novodmitrivka u oblasti Herson.

"Neprijateljske granate pogodile su privatnu kuću i njenu teritoriju", navodi se u saopštenju Telegrama.

Odvojeno, ukrajinske zračne snage su saopćile da su oborile dronove u nekoliko regija na jugu i sjeveru Ukrajine.

"U noći 14. septembra 2023. godine, od 21 do 2:30 sati, ruski osvajači su napali Ukrajinu sa nekoliko grupa drono vatipa Shahed-136/131 iz tri pravca", navodi se u objavi na Telegramu.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhiy Lysak rekao je da su tri drona bila iznad regiona, oštetivši nekoliko zgrada. Drugi dio regiona je tokom noći pogođen artiljerijom i raketama, rekao je on.

Budući da je u početku pokušavala da udari ukrajinske ciljeve projektilima, Rusija se ove godine sve više okreće Shahedu, jeftinom iranskom dronu kamikazi koji je potrošniji i može zbuniti protuzračnu odbranu svojom manjom veličinom i malom brzinom.

Ruske protivvazdušne jedinice oborile su tokom noći ukrajinske dronove u dva regiona južne Rusije, Brjansku i Belgorodu, javile su u četvrtak ruske vojske i novinske agencije.

Ruske novinske agencije, citirajući lokalne zvaničnike i Ministarstvo odbrane, rekle su da je pet dronova oboreno iznad regije Bryansk i jedan iznad regije Belgorod. Nema prijavljenih žrtava niti štete. Obje regije graniče sa Ukrajinom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG