Linkovi

Krimsko brodogradilište u plamenu, dva broda oštećena u ukrajinskom raketnom napadu


Dim se diže iz brodogradilišta koje je navodno pogođeno ukrajinskim raketnim napadom na Sevastopolj
Dim se diže iz brodogradilišta koje je navodno pogođeno ukrajinskim raketnim napadom na Sevastopolj

Sevastopoljsko brodogradilište na poluostrvu Krim gorilo je rano u srijedu, a dva broda su oštećena nakon što je Ukrajina ispalila 10 projektila i tri glisera na luku, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su sedam projektila, a sva tri čamca uništio je patrolni brod, navodi ministarstvo u saopštenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Kao rezultat gađanja neprijateljskim krstarećim projektilima, dva broda u popravci su oštećena", saopštilo je ministarstvo.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja, najvećeg grada na Krimu i velike crnomorske luke, kojeg je postavila Moskva, rekao je na Telegramu da su najmanje 24 osobe povrijeđene.

"Sve hitne službe rade na licu mjesta, nema opasnosti za civilne objekte u gradu", rekao je Razvozhajev.

Strateško brodogradilište na poluostrvu, koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, gradi i popravlja brodove i podmornice ruske Crnomorske flote. Flota je pokrenula brojne napade dronovima i projektilima na Ukrajinu.

Razvozhajev je objavio noćnu fotografiju plamena koji zahvata ono što se činilo lučkom infrastrukturom. Ruski Telegram kanali objavili su video zapise i više fotografija masivnog plamena u objektu pored vode.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj. Iz Kijeva nije bilo komentara.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini, ali je posljednjih mjeseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže u kontraofanzivi Kijeva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG