Linkovi

Ko su bili posljednji branioci Mariupolja


ARHIVA - Na fotografiji koju je objavio Specijalni bataljon Azov Ukrajinske nacionalne garede, pripadnik te jedinice, ranjen tokom borbi protiv ruskih snaga, pozira fotografu u čeličani Azovstal u Mariupolju, 10. maja 2022. (Foto: AP)
ARHIVA - Na fotografiji koju je objavio Specijalni bataljon Azov Ukrajinske nacionalne garede, pripadnik te jedinice, ranjen tokom borbi protiv ruskih snaga, pozira fotografu u čeličani Azovstal u Mariupolju, 10. maja 2022. (Foto: AP)

Ukrajinske snage koje su u mariupoljskoj čeličani odlučno suprotstavile ruskim trupama bile su mješavina iskusnih vojnika, graničara, pripadnika kontroverznog puka nacionalne garde i dobrovoljaca koji su uzeli oružje u ruke nedeljama prije ruske invazije.

Kako je Rusija objavila da je okončala zauzimanje Mariupolja predajom boraca koji su služili kao posljednja prepreka, ukrajinska vlada nije potvrdila pad grada. Ranije, ukrajinski zvaničnici su rekli da su njeni borci u čeličani Azovstal završili svoju misiju i da su evakuisani, opisujući ih kao heroje koji su ispunili naporan zadatak.

Evo pogleda na ove ukrajinske snage, koje su Rusi zarobili dok su napuštali fabriku, i šta su postigli:

Ko su bili branioci Mariupolja?

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se ukupno 2.439 ukrajinskih boraca iz čeličane predalo, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Borci koji su se držali na Azovstalu, tokom skoro tromjesečne opsade Mariupolja sa ukrajinskim civilima koji su tražili sigurnost u podzemnim bunkerima i tunelima fabrike, došli su iz raznih vojnih jedinica i jedinica za sprovođenje zakona, prema ukrajinskim zvaničnicima.

Ukrajinski vojnik ranjen tokom borbi sa ruskim snagama, pozira fotografu u čeličani Azovstal, na fotografiji koju je objavio bataljon Azov Specijalnih snaga Ukrajine, 10. maja 2022.
Ukrajinski vojnik ranjen tokom borbi sa ruskim snagama, pozira fotografu u čeličani Azovstal, na fotografiji koju je objavio bataljon Azov Specijalnih snaga Ukrajine, 10. maja 2022.

Tu je postojao puk Azov, koji je dio Nacionalne garde Ukrajine; 36. specijalna brigada marinaca Mornaričkih snaga Ukrajine i 12. brigada Nacionalne garde. Graničari, policajci i odredi teritorijalne odbrane formirani neposredno prije rata dopunili su njihove redove.

Najveći dio ovih snaga raspoređen je da brani Mariupolj, gdje se nalazi strateški locirana luka, na početku ruske invazije. Marinci iz 36. brigade držali su luku i još jedno veliko postrojenje u Mariupolju više od mjesec dana, sve dok nisu ostali bez zaliha i municije.

Prešli su u čeličanu Azovstal da bi se pridružili puku Azov, jedinici nacionalne garde koja ima korijene u krajnjoj desnici, a neke od njih Rusi su zarobili.

Zašto ih Rusija naziva "nacistima"?

Najavljujući zauzimanje Azovstala, glavni portparol ruskog ministarstva odbrane nazvao je borce puka Azov nacistima i rekao da je njihov komandant odveden u oklopnom vozilu zbog navodne mržnje stanovnika prema njemu "zbog brojnih zločina".

Nisu se pojavili nikakvi dokazi o tome da je puk maltretirao ukrajinske civile, od kojih se stotine sklonilo u podzemlje sa borcima. Puk je objavio nekoliko video snimaka snimljenih u Azovstalu na kojima se vidi kako njihovi pripadnici komuniciraju sa civilima i daju djeci slatkiše.

Ruski zvaničnici i državni mediji su više puta iznosili negativne tvrdnje o puku Azov.

Jedinica Nacionalne garde izrasla je iz grupe pod nazivom Bataljon Azov, formiran 2014. kao jedna od mnogih dobrovoljačkih brigada koje su se podigle da podrže nedovoljno finansiranu i sumnjivo predvođenu vojsku Ukrajine u borbi protiv separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Taj sukob je izbio nakon što je usljed masovnih protesta protiv predsjednika Ukrajine koji je bio naklonjen Kremlju on otjeran sa funkcije.

Bataljon Azov je privukao svoje početne borce iz krajnje desnih krugova i izazvao kritike za neke od svojih taktika. Njeni sadašnji članovi odbacili su optužbe za nacionalizam i radikalizam. Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta puka, rekao je u nedavnom intervjuu iz čeličane da više voli izraz "patriotizam".

Šta su branioci postigli?

Pošto je Mariupolj postao simbol patnje i otpora Ukrajinaca nakon što je Rusija izvršila invaziju na njihovu zemlju, ukrajinski zvaničnici su u više navrata naglašavali ulogu boraca u Azovstalu u odbrani grada i zaustavljanju ruskog napretka na drugim mjestima.

"Ukrajinske trupe u Mariupolju su već izvršile podvig, povlačeći na sebe elitne snage ruske vojske i značajno usporavajući napredovanje Rusa na jugoistoku", rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko.

Nakon što su branioci fabrike dobili instrukcije da prekinu borbu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je taj potez ispravan i human jer su "Ukrajini potrebni ukrajinski heroji da bi bili živi. To je naš princip".

Razoreni primorski grad i ukrajinski borci koji su bili brojčano i po oružju nadjačani čija je upornost osujetila cilj Rusije da brzo zauzme Mariupolj sada su nepovratno urezani u ukrajinsku istoriju, bez obzira na ishod rata.

Odbrana Mariupolja će "ući u istoriju kao Termopil 21. vijeka", rekao je Mihajl Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, kada su borci počeli da napuštaju fabriku. "Branioci Azovstala osujetili su neprijateljske planove da zauzme istočnu Ukrajinu, odvukli ogroman broj neprijateljskih snaga i promijenili tok rata".

Termopil se smatra jednim od najslavnijih poraza u istoriji, u kojem je 300 Spartanaca držalo mnogo veću persijsku silu 480. p. prije nego što su konačno podlegli. Poubijani su do posljednjeg čovjeka, uključujući i njihovog kralja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG