Linkovi

Rusija: Predali se svi ukrajinski borci iz Azovstala


Ukrajinski borci koji su napustili čeličanu Azovstal u autobusu, 20. maj 2022.
Ukrajinski borci koji su napustili čeličanu Azovstal u autobusu, 20. maj 2022.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se predala i posljednja grupa ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal u Mariupolju, čime je okončana višemjesečna opsada grada koji je potpuno u ruševinama.

"Teritorija kompleksa čeličane Azovstal potpuno je oslobođena", navodi se u saopštenju Ministarstva. Rečeno je i da se predala 531 osoba.

Na video snimku ruskog Ministarstva odbrane, koji navodno prikazuje predaju, vidi se niz nenaoružanih muškaraca koji prilaze ruskim vojnicima ispred fabrike i daju svoja imena. Rusi su zatim pažljivo pretresali svakog čovjeka i njihovu imovinu, a činilo se i da su tražili od branilaca da pokažu svoje tetovaže.

Moskva bataljon Azov naziva "nacistima".

Jedinica, formirana 2014. kao milicija za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, poriče da je nacistička, što tvrdi i Kijev.

"Podzemni objekti fabrike u kojima su se krili militanti, došli su pod potpunu kontrolu ruskih oružanih snaga", navodi se u saopštenju i dodaje da se u proteklih nekoliko dana predalo ukupno 2.439 branilaca.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je predsjedniku Vladimiru Putinu da su i Mariupolj i čeličana potpuno oslobođeni, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je u ponedjeljak naredila borcima da se predaju, a predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je prioritetno bilo spasiti živote. Kijev branioce naziva herojima.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko rekao je da će se o odbrani fabrike u narednim godinama učiti u vojnim školama.

"Oni nisu imali čistu vodu, imali su hrane za jedan obrok dnevno, i praktično nikakve medicinske potrepštine...Da li razumijete šta je amputirati ud bez anestezije? Ono što vidite u holivudskim horor filmovima nije ništa u poređenju sa onim što su vidjeli i podnijeli branioci Azovstala", rekao je on ukrajinskoj televiziji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG