Linkovi

Kraj opsade Azovstala: Predale se stotine ukrajinskih boraca


Ruski vojnici pretresaju ukrajinske borce po izlasku iz čeličane Azovstal, 17. maj 2022.
Ruski vojnici pretresaju ukrajinske borce po izlasku iz čeličane Azovstal, 17. maj 2022.

Više od 250 ukrajinskih boraca predalo se nakon višenedjeljnog pružanja otpora u bunkerima i tunelima ispod čeličane Azovstal u Mariupolju, čime je okončana najkatastrofalnija opsada tokom ruskog rata u Ukrajini.

Ruske snage su nedjeljama granatirale Mariupolj, jednu od glavnih luka u Azovskom moru, a u žestokim borbama veći dio grada je sravnjen sa zemljom, dok su stradale desetine hiljada ljudi. Civili i stotine ukrajinskih boraca, mnogi od njih iz jedinice Azov, sklonili su se u kompleksu Azovstala, čeličane iz sovjetskog doba izgrađene sa mrežom bunkera i tunela.

Rusija je saopštila da je 256 ukrajinskih boraca položilo oružje i predalo se, od kojih je 51 teško ranjen i biće liječen u Novoazovsku, u regionu Donjecka koji je pod kontrolom proruskih snaga.

Sedam autobusa, sa ukrajinskim borcima koji su se predali, napustilo je u utorak Azovstal u pratnji proruskih oružanih snaga, navodi Reuters pozivajući se na izjavu očevica.

Autobusi su, prema navodima Reutersa, stigli u novootvoreni zatvor u gradu Olenivka pod ruskom kontrolom. Ruska novinska agencija TASS prenela je da ruski istražni komiteta planira da ispituje vojnike u okviru istrage, kako Moskva navodi, "zločina ukrajinskog režima".

Ukrajinska vojna komanda saopštila je rano u utorak da je završena misija odbrane čeličane.

"Garnizon 'Marijupolj' je ispunio borbenu misiju. Vrhovna komanda naredila je komandantima jedinica da spase živote svojih ljudi. Branioci Mariupolja su naši heroji", objavio je ukrajinski Generalštab.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Majlar je rekla da su 53 ranjena vojnika prebačena u bolnicu u gradu Novoazovsk, koji kontroliše Rusija, a preostalih 211 je prebačeno u bolnicu u Olenivki, također pod ruskom kontrolom.

Svi evakuisani biće predmet razmjene zatvorenika sa Rusijom, kaže Majlar.

Transport ranjenih boraca iz Mariupolja
Transport ranjenih boraca iz Mariupolja

Međutim, predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin rekao je da će se skupština razmotriti zabranu razmjene ruskih zarobljenika za pripadnike jedinice Azov koje je nazvao "nacstičkim kriminalcima" i "ratnim zločincima". Rusko državno tužilaštvo takođe je zatražilo od Vrhovnog suda da tu jedinicu proglasi "terorističkom organizacijom".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov​ rekao je da će zarobljeni ukrajinski borci biti tretirani u skladu sa međunarodnim normama. Vjeruje se da je u Azovstalu bilo ukupno oko 600 ukrajinskih boraca.

"Nadamo se da ćemo uspjeti da spasimo živote naših ljudi. Neki od njih su teško ranjeni i dobijaju negu. Ukrajini je potrebno da njeni heroji žive", kazao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Pad Marijupolja omogućio bi Rusiji da uspostavi kopneni most do Krima, koji je anektirala 2014. godine, dok bi Ukrajina ostala bez ključne luke. Ruske snage bi također mogle da se preusmjere na borobe u drugim mjestima u istočnom dijelu zemlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG