Linkovi

Napad dronom na skladište municije na Krimu izazvao evakuaciju, zatvaranje mosta


Oblak dima se diže iznad skladišta municije u kojem su se dogodile eksplozije u objektu u Kirovskom okrugu na Krimu, 19. jula 2023.
Oblak dima se diže iznad skladišta municije u kojem su se dogodile eksplozije u objektu u Kirovskom okrugu na Krimu, 19. jula 2023.

Napad dronom na skladište municije na Krimu podstakao je vlasti da evakuišu prostor radijusa 5 km i nakratko obustave drumski saobraćaj na mostu koji povezuje poluostrvo sa Rusijom, rekao je u subotu guverner regiona kojeg je postavila Moskva.

Ukrajina je saopštila da je njena vojska uništila skladište nafte i skladišta ruske vojske u, kako je nazvala, "privremeno okupiranom" okrugu Oktiabrske na centralnom Krimu.

Napad je izazvao eksploziju skladišta municije, rekao je ruski guverner Sergej Aksjonov, dodajući da nema izvještaja o šteti ili žrtvama. Snimci koje su podijelili državni mediji pokazuju gust oblak sivog dima na mjestu događaja.

Aksjonov je kasnije rekao da se sav željeznički saobraćaj u pogođenom području, koji je privremeno prekinut, vratio u normalan rad.

Ruske novinske agencije citirale su Ministarstvo zdravlja da je 12 osoba zahtijevalo medicinsku pomoć, a četiri su prebačene u bolnicu.

Rusija je zauzela i anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine, osam godina prije nego što je pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Kratko zaustavljanje saobraćaja na Krimskom mostu, oko 180 km istočno od incidenta s dronom, došlo je pet dana nakon što su u eksplozijama poginule dvije osobe i oštećen dio kolovoza - drugi veliki napad na most od početka rata.

Cestovni i željeznički most od 19 km je vitalna logistička veza za ruske snage, a također ga često koriste ruski turisti koji ljeti hrle na Krim.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je most legitimna meta jer je to ruta vojnog snabdijevanja Rusije.

"Ovo je put kojim se rat hrani municijom i to se radi svakodnevno", rekao je on.

Rusija je u visokoj pripravnosti zbog incidenata na mostu, a službeni Telegram kanal poručuje ljudima da ne paniče u slučaju alarma.

Kao dodatni znak zabrinutosti za sigurnost na Krimu, Oleg Kryuchkov, Aksjonov savjetnik, upozorio je ljude da ne postavljaju slike kritične infrastrukture na internet.

On je pozvao ljude koji poznaju autore takvih postova da ih prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova ili službi bezbjednosti FSB.

"Zapamtite da je video postavljen na webu vojnih ili drugih kritičnih objekata rad za neprijatelja", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG