Linkovi

SAD: Novi paket vojne pomoći protivzračnoj odbrani Ukrajine


Lanseri raketa Patriot nabavljeni od SAD prošle godine raspoređeni u Varšavi, Poljska, 6. februara 2023.
Lanseri raketa Patriot nabavljeni od SAD prošle godine raspoređeni u Varšavi, Poljska, 6. februara 2023.

Sjedinjene Države su u petak 9. juna objavile paket vojne pomoći Ukrajini od 2,1 milijardu dolara, baš u trenutku kada se čini da Kijev započinje svoju dugoočekivanu kontraofanzivu s ciljem da istjera Rusiju iz zemlje, piše AFP.

Paket uključuje rakete za sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, artiljerijsku municiju, bespilotne letjelice i laserski navođene raketne sisteme.

Novo naoružanje ilustruje "stalnu posvećenost i ključnim kratkoročnim sposobnostima Ukrajine, kao i trajnim kapacitetima ukrajinskih oružanih snaga da brane svoju teritoriju i dugoročno odvraćaju rusku agresiju", navodi Pentagon u saopštenju.

Do 40,4 milijarde dolara vrijednosti vojnih zaliha su Sjedinjene Države obezbijedile Ukrajini od početka 2021. godine, najveći dio otkako je Rusija napala zemlju 24. februara 2022. godine.

To je došlo u ključnoj tački u ratu. Ukrajina je gomilala oružje i snage za obuku u pripremi za vjerovatnu iscrpljujuću kopnenu kampanju kako bi pokušala natjerati ruske trupe da se povuku iz velikih dijelova jugoistočne i južne Ukrajine koje zauzimaju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je ofanziva počela, usljed izvještaja da su ukrajinske trupe pokrenule napade na tri ključne tačke duž dugog fronta.

XS
SM
MD
LG