Linkovi

Rusija izvještava o teškim borbama u južnoj Ukrajini, Kijev malo govori


Arhiva: Ukrajinski vojnici koriste višecjevni raketni sistem Partizan prema ruskim trupama u blizini linije fronta u regionu Zaporožja
Arhiva: Ukrajinski vojnici koriste višecjevni raketni sistem Partizan prema ruskim trupama u blizini linije fronta u regionu Zaporožja

Rusija je u petak izvijestila o teškim borbama u regiji Zaporožje na jugu Ukrajine nakon što je rekla da je odbila ponovljene pokušaje ukrajinske vojske ove sedmice da probije liniju fronta i zabije ruske snage.

Ruski najviši vojni vrh obavijestio je predsjednika Vladimira Putina u četvrtak da je Rusija uspješno odbila napade za koje Moskva kaže da su dio pokušaja velike kontraofanzive Ukrajine od nedjelje.

Gotovo bez nezavisnog izvještavanja sa linija fronta, bilo je nemoguće procijeniti stepen u kojem je ukrajinska operacija bila u toku ili da li je uspjela probiti rusku odbranu kako bi protjerala okupatorske snage.

Ukrajina je odbila da komentariše dugo očekivanu kontraofanzivu i optužila Rusiju da širi laži o njoj. New York Times je citirao tri visoka američka zvaničnika koji su rekli da je kontraofanziva u toku.

Očekuje se da će ukrajinska kontraofanziva u konačnici uključiti hiljade ukrajinskih vojnika obučenih i opremljenih od strane Zapada. Rusija, koja je imala mjesece da pripremi svoje odbrambene linije, kaže da je izdržala napade od početka sedmice. Kijev je do sada rekao da njegovi glavni napori tek treba da počnu.

Ben Barry, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je da će izvještaji ruskih blogera o tenkovima njemačke proizvodnje Leopard i američkim oklopnim vozilima Bradley u blizini Tokmaka južno od Orihiva, ako budu potvrđeni, pružiti prvi dokaz da se nova ukrajinska brigade zapadno naoružanih trupa uključila u bitku.

Sve u svemu, Kijev ima 12 brigada sa ukupno 50.000-60.000 vojnika spremnih za pokretanje kontraofanzive. Devet brigada je naoružano i obučeno od strane Zapada.

"Oni imaju izbor koliko će u početku učiniti i koliko će zadržati u rezervi u slučaju da se dinamika bojnog polja promijeni," rekao je Barry, dodajući da će početni prioritet Ukrajine biti pokušaj da Ruse održi van ravnoteže i postigne taktičko iznenađenje kroz obmane i kamuflaža.

Glasnogovornik ruske grupe snaga Vostok rekao je da je 13 ukrajinskih tenkova uništeno u borbama u regiji Zaporizhzhia i osam u regiji Donjeck. Izvještavao je o borbi artiljerije, dronova i pješadije.

Ukrajina generalno zabranjuje nezavisnim akreditovanim novinarima da izveštavaju sa njene strane fronta tokom ofanzivnih operacija.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti stanje na bojnom polju ni sa jedne strane.

Ruski vojni blogeri rekli su da se vode intenzivne borbe na Zaporoškom frontu u blizini grada Orihiva.

Nakon traženja desetina milijardi dolara zapadnog oružja za borbu protiv ruskih snaga, uspjeh ili neuspjeh kontraofanzive vjerovatno će utjecati na oblik buduće zapadne diplomatske i vojne podrške Ukrajini.

Početne dane kontraofanzive ove sedmice zasjenila je humanitarna katastrofa nakon uništenja brane Kahovka koja je zadržavala vode rijeke Dnjepar koja dijeli Ukrajinu.

Hiljade ljudi primorano je da se evakuiše iz domova poplavljene u ratnoj zoni, veliki rezervati prirode su izbrisani, a uništenje sistema za navodnjavanje će vjerovatno decenijama osakatiti poljoprivredu u velikom dijelu južne Ukrajine.

Kijev je u petak saopštio da je presreo telefonski poziv koji je dokazao da su ruske snage koje je kontrolišu branu digle u vazduh. Moskva kaže da je to ukrajinska sabotaža.

Zapadne zemlje kažu da još uvijek prikupljaju dokaze, ali da Ukrajina ne bi imala razloga da sama sebi nanese tako razornu katastrofu, posebno kada se njene snage prebacuju na napad.

XS
SM
MD
LG