Linkovi

Ukrajina kaže da napreduje na jugu, zaustavila ruski napad na istoku


Ukrajinski vojnik hoda pored uništenog automobila u nedavno oslobođenom selu Storoževe u Donjeckoj oblasti, 21. lipnja 2023.(Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Ukrajinski vojnik hoda pored uništenog automobila u nedavno oslobođenom selu Storoževe u Donjeckoj oblasti, 21. lipnja 2023.(Photo by Genya SAVILOV / AFP)

Ukrajinske oružane snage zaustavile su rusku ofanzivu prema gradovima Kupiansk i Lyman na istoku zemlje i napreduju na jugu, izjavio je u petak visoki ukrajinski zvaničnik odbrane.

„Imali smo veoma žestoke borbe u pravcu Kupijanska i Limana, ali su naši vojnici tamo zaustavili neprijatelja“, rekla je za ukrajinsku televiziju zamjenica ministra odbrane Hana Maliar.

Ukrajina je u ranoj fazi svog najambicioznijeg kontranapada od ruske invazije u punom obimu u februaru 2022. i kaže da je povratila osam sela, što je njen prvi značajniji dobitak na bojnom polju u posljednjih sedam mjeseci.

Ali Rusija još uvijek drži dijelove teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, a ukrajinske snage tek treba da se potisnu do glavnih odbrambenih linija za koje je Rusija imala mjesecima da se pripremi.

"Zaista, pred nama su još glavni događaji. A glavni udar tek dolazi. Zaista, neke od rezervi - to su iscenirane stvari - biće aktivirane kasnije", rekao je Maliar.

Ona je rekla da ruske snage i dalje imaju za cilj da preuzmu kontrolu nad čitavim regionima Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

Vojna operacija Ukrajine na jugu teče po planu i njene snage su napredovale, čak i ako su ih minska polja usporavala, rekla je ona.

"U vojsci, prema njihovim izvještajima i položajima, sve ide po planu. Nije potrebno očekivati da će ofanziva biti nešto vrlo brzo", rekao je Maliar.

"Svakog dana napredujemo, svaki dan. Da, to je postepeno, ali naše snage stiču uporište na ovim granicama i stabilno napreduju."

Reuters nije mogao provjeriti situaciju na bojnom polju. Svaka strana kaže da je druga pretrpjela velike gubitke otkako je Ukrajina započela svoju kontraofanzivu, a Moskva nije priznala nedavne vojne dobitke Ukrajine.

Ukrajina je 23. juna saopštila da je oborila niz od 13 krstarećih raketa koje su na aerodrom na zapadu zemlje tokom noći ispalile ruske snage.

"Trinaest okupatorskih krstarećih raketa uništeno je 23. juna. Ovoga puta napad je bio usmjeren na vojni aerodrom u oblasti Hmeljnicki", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na društvenim mrežama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG