Linkovi

Ukrajina napredovala na istoku


Britansko ministarstvo odbrane navelo je u nedjelju u svom dnevnom obavještajnom izvještaju o Ukrajini da je Ukrajina "posljednjih dana ponovo preduzela "velike ofanzivne operacije" na tri glavna pravca u južnoj i istočnoj Ukrajini.

U izvještaju objavljenom na Twitteru se navodi da su ukrajinske snage naučile iz svojih iskustava u prve dvije sedmice kontraofanzive i da su poboljšale svoju taktiku za napad na "duboku, dobro pripremljenu rusku odbranu".

Ukrajinske trupe napredovale su u nekoliko pravaca oko grada Bakhmuta u Donjeckoj oblasti, izjavila je u subotu zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar. "Postoji napredak u svim pravcima", napisala je na Telegramu.

Maliar je rekao da je napredovanje bilo u blizini sela Orihovo-Vasilovka, Bohdanivka, Jahidne, Kliščijevka i Kurdjumivka i dodao da se borbe nastavljaju na jugu.

“Neprijatelj trpi značajne gubitke u ljudstvu, oružju i opremi”, napisala je ona.

Na južnom frontu, komandant Oleksandr Tarnavskiy, rekao je da su ukrajinske snage oslobodile područje zapadno od Donjecka koje je bilo pod kontrolom separatističkih snaga od 2014. godine, kada je Rusija prvi put izvršila invaziju.

Tri ukrajinska visoka zvaničnika su u petak signalizirala da glavni dio kontraofanzive još nije počeo.

"Ofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine se nastavljaju u brojnim oblastima. U toku su formacijske operacije za postavljanje bojnog polja", rekao je na Twitteru savjetnik predsjednika Mihajlo Podolyak. "Protuofanziva nije nova sezona Netflixove emisije", rekao je on. "Nema potrebe očekivati akciju i kupovati kokice."

Maliar je rekao da su "glavni događaji" kontraofanzive "pred nama". "A glavni udarac tek predstoji. Zaista, neke od rezervi - to su inscenirane stvari - biće aktivirane kasnije", rekao je Maliar ukrajinskoj televiziji.

Tarnavskiy, komandant južnog fronta Ukrajine, rekao je da su ruske snage izgubile stotine ljudi i 51 vojno vozilo u posljednja 24 sata, uključujući tri tenka i 14 oklopnih transportera.

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je u subotu da je Rusija izgubila 223.910 vojnika u Ukrajini od početka svoje invazije u punom obimu, uz procjenu 580 žrtava u petak, izvještava The Kyiv Independent.

Prema izveštaju, Rusija je takođe izgubila 4.024 tenka, 7.804 oklopna borbena vozila, 6.731 vozilo i rezervoare za gorivo, 4.015 artiljerijskih sistema, 619 višestrukih raketnih sistema, 383 sistema protivvazdušne odbrane, 314 aviona, 308 helikoptera, 3,4460 dronova i 18 brodova .

XS
SM
MD
LG