Linkovi

Bombardovan, ali ne poražen: Glavni grad Ukrajine prelazi u režim preživljavanja


A site of residential buildings destroyed by a Russian missile attack in Vyshhorod
A site of residential buildings destroyed by a Russian missile attack in Vyshhorod

Stanovnici bombardirane prijestolnice Ukrajine stezali su prazne boce u potrazi za vodom i nagurali se u kafiće tražeći energiju i toplinu u četvrtak, prkosno se prebacivši u režim preživljavanja nakon novih ruskih raketnih napada dan ranije koji su bacili grad i veći dio zemlje u mrak.

U prizorima u koje je teško povjerovati u sofisticiranom gradu od 3 miliona, neki su stanovnici Kijeva pribjegli skupljanju kišnice iz odvodnih cijevi, dok su timovi za popravke radili na ponovnom povezivanju opskrbe.

Prijatelji i članovi porodica razmjenjivali su poruke kako bi saznali ko je vratio struju i vodu. Neki su imali jedno, ali ne i drugo. Prethodnog dana zračni napad na ukrajinsku električnu mrežu mnogima nije ostavio ni jedno ni drugo.

Kafići u Kijevu u četvrtak su brzo postali oaze ugode.

Oleksiy Rashchupkin, 39-godišnji investicijski bankar, probudio se i otkrio da je voda ponovno priključena na njegov stan na trećem katu, ali struja nije. Zamrzivač mu se otopio u mraku, ostavljajući lokvu na podu.

Stoga je uskočio u taksi i prešao rijeku Dnjepar s lijeve na desnu obalu, do kafića za koji je primijetio da je ostao otvoren nakon prethodnih ruskih napada. Naravno, posluživali su tople napitke, toplu hranu, a muzika i Wi-Fi su bili uključeni.

“Ovdje sam jer ima grijanja, kafe i svjetla”, rekao je. “Ovdje je život.”

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je oko 70% glavnog grada Ukrajine još uvijek bilo bez struje u četvrtak ujutro.

Herson se u četvrtak našao pod najžešćim bombardiranjem otkako su ukrajinske snage ponovno zauzele južni grad prije dvije sedmice. Baražni projektili ubili su četiri osobe ispred kafića, a jedna žena je također ubijena pored svoje kuće, rekli su svjedoci u razgovoru s novinarima Associated Pressa.

U Kijevu, gdje je hladna kiša pala na ostatke prethodnih snježnih padavina, raspoloženje je bilo mračno, ali čelično. Zima obećava da će biti duga. No Ukrajinci kažu da bi trebao razmisliti još jednom, ako ih ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava slomiti.

“Nitko neće kompromitirati svoju volju i načela samo zbog struje”, rekla je 34-godišnja Alina Dubeiko. I ona je potražila udobnost u drugom, jednako punom, toplom i osvijetljenom kafiću. Bez struje, grijanja i vode kod kuće, odlučila je nastaviti svoju radnu rutinu. Prilagođavajući se životu lišenom uobičajene udobnosti, Dubeiko je rekla da koristi dvije čaše vode za pranje, zatim skuplja kosu u rep i spremna je za svoj radni dan.

Rekla je da bi radije bila bez struje nego živjela s ruskom invazijom, koja je u četvrtak prešla granicu od devet mjeseci.

„Bez svjetla ili to? Bez vas”, rekla je, ponavljajući primjedbe koje je predsjednik Volodymyr Zelenskky iznio kada je Rusija 10. oktobra pokrenula prvi od onoga što je sada postao niz zračnih napada na ključnu ukrajinsku infrastrukturu.

People walk at the city center, which lost electrical power after the previous day's Russian rocket attack, in Kyiv, Ukraine, Nov. 24, 2022.
People walk at the city center, which lost electrical power after the previous day's Russian rocket attack, in Kyiv, Ukraine, Nov. 24, 2022.

Zapadni čelnici osudili su kampanju bombardiranja. “Napadi na civilnu infrastrukturu su ratni zločini”, tvitao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov priznao je u četvrtak da su gađana ukrajinska energetska postrojenja. No rekao je da su bili povezani s ukrajinskim vojnim sistemom zapovijedanja i kontrole i da je cilj bio ometati protok ukrajinskih trupa, oružja i municije prema linijama fronta. Vlasti za Kijev i širu regiju Kijeva izvijestile su o ukupno 7 ubijenih i desecima ranjenih.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vassily Nebenzia rekao je: "Izvodimo napade na infrastrukturu kao odgovor na neobuzdani protok oružja u Ukrajinu i bezobzirne pozive Kijeva da se porazi Rusija."

Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov također je pokušao prebaciti krivnju za civilne poteškoće na ukrajinsku vladu.

"Vodstvo Ukrajine ima svaku priliku vratiti situaciju u normalu, ima svaku priliku riješiti situaciju na takav način da ispuni zahtjeve ruske strane i, sukladno tome, prekine sve moguće patnje civilnog stanovništva", rekao je Peskov. .

U Kijevu su ljudi stajali u redu na javnim tačkama za vodu kako bi napunili plastične boce. U novom, za nju čudnom, prvom ratnom vremenu, 31-godišnja djelatnica Ministarstva zdravstva Kateryna Luchkina pribjegla je skupljanju kišnice iz odvodne cijevi kako bi barem mogla oprati ruke na poslu koji nije imao vode. Napunila je dvije plastične boce, strpljivo čekajući na kiši dok sde nisu napunile do vrha. Kolega ju je slijedio, radeći isto.

“Mi Ukrajinci smo tako snalažljivi, smislit ćemo nešto. Ne klonemo duhom”, rekla je Lučkina. “Radimo, živimo ritmom preživljavanja ili tako nešto, koliko god je to moguće. Ne gubimo nadu da će sve biti u redu.”

A local resident carries a free hot food near a residential building destroyed by a Russian missile attack, as Russia's attack on Ukraine continues, in the town of Vyshhorod, near Kyiv, Nov. 24, 2022.
A local resident carries a free hot food near a residential building destroyed by a Russian missile attack, as Russia's attack on Ukraine continues, in the town of Vyshhorod, near Kyiv, Nov. 24, 2022.

Gradonačelnik je na Telegramu rekao da energetičari "daju sve od sebe" da vrate struju. Timovi za popravak vode također su napredovali. U ranim poslijepodnevnim satima Kličko je objavio da je opskrba vodom obnovljena u cijelom glavnom gradu, uz napomenu da bi "neki potrošači mogli još uvijek imati nizak pritisak vode".

Struja, toplina i voda postupno su se vraćali i drugdje. U ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Dnjepropetrovsk, guverner je objavio da je spašeno 3000 rudara zarobljenih pod zemljom zbog nestanka struje. Regionalne vlasti objavile su poruke na društvenim mrežama u kojima obavještavaju ljude o napretku popravaka, ali također govoreći da im treba vremena.

Imajući na umu poteškoće - kako sada tako i u budućnosti, kako zima odmiče - vlasti otvaraju hiljade takozvanih "tačaka nepobjedivosti" - grijanih i električnih prostora koji nude tople obroke, struju i internetsku vezu. Više od 3.700 bilo je otvoreno diljem zemlje u četvrtak ujutro, rekao je visoki dužnosnik u predsjedničkom uredu Kyrylo Tymoshenko.

U Hersonu se bolnice bez struje i vode također bore s jezivim posljedicama intenziviranja ruskih napada. Pogodili su stambene i poslovne zgrade u četvrtak, zapalili neke, raznijeli pepeo prema nebu i razbili staklo po ulicama. Bolničari su pomogli ozlijeđenima.

Olena Zhura nosila je hljeb svojim susjedima kada je u udaru koji je uništio pola njezine kuće ranjen njezin suprug Victor. Previjao se od boli dok su ga bolničari odnosili.

"Bila sam šokirana", rekla je, navirući u suze. "Čula sam (ga) kako viče: 'Spasi me, spasi me."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG