Linkovi

SAD: Ukrajina 'efikasno' koristi kasetnu municiju


Ukrajinski vojnici se pripremaju da ispale iz samohodne haubice Bohdana prema ruskim položajima na liniji fronta na nepoznatoj lokaciji u istočnoj Ukrajini
Ukrajinski vojnici se pripremaju da ispale iz samohodne haubice Bohdana prema ruskim položajima na liniji fronta na nepoznatoj lokaciji u istočnoj Ukrajini

Bijela kuća je potvrdila da Ukrajina koristi američke kasetne bombe protiv ruskih snaga u zemlji.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su prve povratne informacije sugerirale da se one "efikasno" koriste na ruskim odbrambenim pozicijama i operacijama.

Kasetne bombe rasipaju više bombi i zabranjene su u više od 100 država zbog prijetnje civilima.

Sjedinjene Države su se složile da ih isporuče kako bi povećale zalihe ukrajinske municije.

Ukrajina je obećala da će se bombe koristiti samo za uklanjanje koncentracije ruskih neprijateljskih vojnika.

"Koriste ih na odgovarajući način", rekao je Kirby. "Oni ih efikasno koriste i zapravo imaju uticaj na ruske odbrambene formacije i ruske odbrambene manevre."

SAD su odlučile da pošalju kasetne bombe nakon što je Ukrajina upozorila da joj ponestaje municije tokom ljetne kontraofanzive, koja je bila sporija i skuplja nego što su se mnogi nadali.

Predsjednik Joe Biden nazvao je tu odluku "veoma teškom", dok su se njeni saveznici Velika Britanija, Kanada, Novi Zeland i Španija protivili njihovoj upotrebi.

Ogromna većina poslatih su artiljerijske granate sa nižom stopom od 2,35 posto, što se odnosi na postotak bombi koje ne eksplodiraju odmah i mogu ostati prijetnja godinama.

Oružje je efikasno kada se koristi protiv trupa u rovovima i utvrđenim položajima, jer se velika područja čine previše opasnima za kretanje dok se ne oslobode.

Rusija je koristila slične kasetne bombe u Ukrajini otkako je prošle godine pokrenula invaziju, uključujući i civilna područja.

Reagujući na odluku SAD da pošalju bombe, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da njegova zemlja ima slično oružje i da će ono biti upotrebljeno "ako bude upotrijebljeno protiv nas".

Oleksandr Syrskyi, ukrajinski general zadužen za operacije na istoku zemlje, rekao je prošle sedmice za BBC da je njegovim snagama potrebno oružje kako bi "nanijeli maksimalnu štetu neprijateljskoj pješadiji".

"Željeli bismo da dobijemo veoma brze rezultate, ali u stvarnosti je to praktično nemoguće. Što više pješadije umre ovdje, više će njihovi rođaci u Rusiji pitati svoju vladu 'zašto?'

Međutim, dodao je da kasetne bombe neće "riješiti sve naše probleme".

On je također priznao da je njihova upotreba kontroverzna, ali je dodao: "Da ih Rusi ne koriste, možda savjest ni nama ne bi dozvolila da to učinimo."

XS
SM
MD
LG