Linkovi

Ruski hakeri namamili radnike stranih ambasada u Ukrajini oglasom za jeftini BMW


Reuters ekskluzivno - Ruski hakeri ciljali strane ambasade u Ukrajini
Reuters ekskluzivno - Ruski hakeri ciljali strane ambasade u Ukrajini

Hakeri za koje se sumnja da rade za rusku obavještajnu agenciju za vanjsku upotrebu ciljali su na desetine diplomata u ambasadama u Ukrajini lažnim oglasom za polovne automobile u pokušaju da provale u njihove kompjutere, navodi se u izvještaju firme za cyber bezbjednost koji je vidio Reuters.

Široka špijunska aktivnost bila je usmjerena na diplomate koji rade u najmanje 22 od otprilike 80 stranih misija u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, navode analitičari istraživačkog odjela Palo Alto Networks Unit 42 u izvještaju, koji bi trebao biti objavljen kasnije u srijedu.

"Kampanja je počela bezazlenim i legitimnim događajem", navodi se u izvještaju. "Sredinom aprila 2023., diplomata u poljskom Ministarstvu vanjskih poslova poslao je e-poštom legitiman letak raznim ambasadama u kojem je reklamirao prodaju polovnog BMW-a serije 5 koji se nalazi u Kijevu."

Poljski diplomata, koji je odbio da bude identifikovan, pozivajući se na bezbjednosne brige, potvrdio je ulogu njegove reklame u digitalnom upadu.

Hakeri, poznati kao APT29 ili "Cosy Bear", presreli su i kopirali taj letak, ugradili zlonamjerni softver, a zatim ga poslali desetinama drugih stranih diplomata koji rade u Kijevu, navodi Jedinica 42.

"Ovo je zapanjujuće po obimu za ono što su generalno usko obimne i tajne operacije napredne persistentne prijetnje (APT)", navodi se u izvještaju, koristeći akronim koji se često koristi za opisivanje grupa za cyber špijunažu koje podržava država.

Godine 2021. američke i britanske obavještajne agencije identificirale su APT29 kao ogranak ruske strane obavještajne službe, SVR. SVR nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar o hakerskoj kampanji.

U aprilu su poljske kontraobavještajne i službe za cyber sigurnost upozorile da je ista grupa vodila "široko rasprostranjenu obavještajnu kampanju" protiv država članica NATO-a, Evropske unije i Afrike.

Istraživači u Jedinici 42 uspjeli su povezati lažni automobilski oglas sa SVR-om jer su hakeri ponovo koristili određene alate i tehnike koje su prethodno bile povezane sa špijunskom agencijom.

"Diplomatske misije će uvijek biti meta špijunaže visoke vrijednosti", navodi se u izvještaju Jedinice 42. "Šesnaest mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu, obavještajni podaci oko Ukrajine i saveznički diplomatski napori su gotovo sigurno visoki prioritet za rusku vladu."

Oglas koji je naoružan zlonamjernim kodom
Oglas koji je naoružan zlonamjernim kodom

POLOVNI BMW

Poljski diplomata je rekao da je originalni oglas poslao raznim ambasadama u Kijevu i da ga je neko zvao jer mu je cijena izgledala "privlačno".

"Kada sam provjerio, shvatio sam da govore o malo nižoj cijeni", rekao je diplomata Reutersu.

SVR hakeri su, ispostavilo se, u svojoj lažnoj verziji oglasa naveli diplomatov BMW po nižoj cijeni - 7.500 eura, u pokušaju da podstaknu više ljudi da preuzmu zlonamjerni softver koji bi im omogućio daljinski pristup njihovim uređajima.

Taj softver, navodi Jedinica 42, bio je zamaskiran u album sa fotografijama polovnog BMW-a. Pokušaji otvaranja tih fotografija zarazili bi mašinu mete, navodi se u izvještaju.

Dvadeset i jedna od 22 ambasade na meti hakera i koje je naknadno kontaktirao Reuters nije dala komentar. Nije bilo jasno koje su ambasade, ako ih je bilo, kompromitovane.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da su "svjesni aktivnosti i da su na osnovu analize Direkcije za cyber i tehnološku sigurnost otkrili da to nije utjecalo na sisteme ili naloge Ministarstva".

Što se tiče automobila, on je još uvijek bio dostupan, rekao je poljski diplomata Reutersu:

"Pokušaću da ga prodam u Poljskoj, vjerovatno", rekao je. "Nakon ove situacije, ne želim više da imam probleme".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG