Linkovi

Ukrajina se nada da će uskoro početi pregovore o članstvu u EU


Prozori slomljeni nakon ruskog raketnog napada na Odesu u Ukrajini, 6. novembar 2023.
Prozori slomljeni nakon ruskog raketnog napada na Odesu u Ukrajini, 6. novembar 2023.

Ukrajina se nada da će dobiti „pozitivnu“ ocjenu Evropske unije o napretku ka eventualnom članstvu u EU, izjavila je u ponedeljak za Reuters potpredsjednica ukrajinske vlade Olga Stefanišnja.

Ona je rekla da je Kijev sproveo sve neophodne reforme. Očekuje se da će izvještaj koji izlazi u srijedu označiti početak pregovora o pridruživanju Ukrajine EU, počev od decembra.

„Rekla bih da će ocjena definitivno biti pozitivna jer smo bili u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom, razgovarali smo o potezima i pregovarali o koracima koje smo uspjeli da sprovedemo“, rekla je Stefanišnja.

Zamjenica premijera Ukrajine za eurointegracije Olga Stefanišna
Zamjenica premijera Ukrajine za eurointegracije Olga Stefanišna

Pregovori o članstvu u EU traju godinama, jer kandidati moraju da ispune opsežne pravne i ekonomske kriterijume pre pristupanja. EU, koja sada ima 27 država članica, takođe ne želi da prihvati zemlju koja je u ratu.

U Poljskoj, članici EU, poljske kamiondžije su u ponedeljak blokirale puteve do tri granična prelaza sa Ukrajinom, protestujući zbog toga što vlada ništa nije učinila što oni gube posao usljed strane konkurencije, od kada je počeo ruski rat protiv Ukrajine. Lokalne vlasti su saopštile da poljske kamiondžije protestuju jer su ukrajinske transportne kompanije izuzete od traženja dozvola za prelazak poljske granice od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Zahtjevi kamiondžija su ponovno uvođenje ograničenja na broj kamiona registrovanih u Ukrajini koji ulaze u Poljsku i zabrana transportnih kompanija sa kapitalom izvan Evropske unije, između ostalog.

„Blokada puteva ka graničnim prelazima između Poljske i Ukrajine… je bolan ubod nožem u leđa Ukrajini, koja trpi rusku agresiju“, napisao je ukrajinski ambasador u Varšavi Vasil Zvarič na platformi X.

Arhiva: Kamioni na poljsko-ukrajinskoj granici. 17. april 2023.
Arhiva: Kamioni na poljsko-ukrajinskoj granici. 17. april 2023.

Istraga protiv oficira

Ukrajina je u ponedeljak pokrenula krivičnu istragu protiv vojnih oficira koji su organizovali ceremoniju odavanja počasti, na koji je izvršen napad ruskim raketama. Ubijeno je 19 vojnika u jednom od najsmrtonosnijih pojedinačnih napada koji su zabilježile ukrajinske snage.

Državni istražni biro saopštio je da je cilj da vojne zvaničnike pozove na odgovornost za događaj na Dan raketnih snaga i artiljerije održan u petak u blizini linije fronta u Zaporožju, gdje su ruske izviđačke bespilotne letjelice mogle lako da primijete brojno okupljanje.

Pokolj je izazvao talas kritika među Ukrajinacima koji su na društvenim mrežama doveli u pitanje planiranje događaja tako blizu bojnog polja.

Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je smrt muškaraca iz 128. brdsko-jurišne brigade Zakarpatja „tragedija koja se mogla izbjeći“, prenosi AP.

Krater ispred Narodnog muzeja u Odesi
Krater ispred Narodnog muzeja u Odesi
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG