Linkovi

Ruski napad na Odesu: 5 ranjenih, oštećeni muzej i skladište za žito


Posljedice ruskog raketnog napada na Odesu
Posljedice ruskog raketnog napada na Odesu

U napadima ruskih bespilotnih letjelica na Odesu u nedjelju kasno navečer ozlijeđeno je najmanje pet osoba, zapaljeni kamioni sa žitom i oštećena jedna od glavnih gradskih umjetničkih galerija, rekli su ukrajinski dužnosnici u crnomorskoj luci.

"6. novembra Nacionalni umjetnički muzej u Odesi puni 124 godine", rekao je Oleh Kiper, guverner regije Odesa, čije je grad Odesa administrativno središte, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Uoči 6. novembra Rusi su našem spomeniku arhitekture 'čestitali' projektilom koji je pogodio u blizini."

Oštećeni su zidovi zgrade, polomljeni su neki prozori i staklo, rekao je on.

Kipper je kasnije rekao da je 15 ruskih dronova uništeno iznad grada. Oštećeno je više nebodera, a zapalilo se skladište i kamioni sa žitom, požar koji je hitno ugašen.

Nije jasno da li su zgrade i kamioni pogođeni dronovima ili ruševinama. Nije bilo komentara iz Rusije.

Nacionalni umjetnički muzej Odesa, u jednoj od najstarijih palata u Odesi, čuvao je više od 10.000 umjetničkih djela prije rata, uključujući slike nekih od najpoznatijih ruskih i ukrajinskih umjetnika s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Gradsko vijeće Odese objavilo je snimak na kojem se vide razneseni prozori i krhotine unutar, kako je rečeno, muzeja umjetnosti.

Na ulici u blizini muzeja, napad je ostavio nekoliko metara duboku rupu. Prema podacima gradskih vlasti, jedna osoba je tamo povrijeđena.

Kiper je rekao da je svih petoro povređenih, iz celog grada, hospitalizovano.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG