Linkovi

Ruski napad na Odesu: 5 ranjenih, oštećeni muzej i skladište za žito


Posljedice ruskog raketnog napada na Odesu
Posljedice ruskog raketnog napada na Odesu

U napadima ruskih bespilotnih letjelica na Odesu u nedjelju kasno navečer ozlijeđeno je najmanje pet osoba, zapaljeni kamioni sa žitom i oštećena jedna od glavnih gradskih umjetničkih galerija, rekli su ukrajinski dužnosnici u crnomorskoj luci.

"6. novembra Nacionalni umjetnički muzej u Odesi puni 124 godine", rekao je Oleh Kiper, guverner regije Odesa, čije je grad Odesa administrativno središte, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Uoči 6. novembra Rusi su našem spomeniku arhitekture 'čestitali' projektilom koji je pogodio u blizini."

Oštećeni su zidovi zgrade, polomljeni su neki prozori i staklo, rekao je on.

Kipper je kasnije rekao da je 15 ruskih dronova uništeno iznad grada. Oštećeno je više nebodera, a zapalilo se skladište i kamioni sa žitom, požar koji je hitno ugašen.

Nije jasno da li su zgrade i kamioni pogođeni dronovima ili ruševinama. Nije bilo komentara iz Rusije.

Nacionalni umjetnički muzej Odesa, u jednoj od najstarijih palata u Odesi, čuvao je više od 10.000 umjetničkih djela prije rata, uključujući slike nekih od najpoznatijih ruskih i ukrajinskih umjetnika s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Gradsko vijeće Odese objavilo je snimak na kojem se vide razneseni prozori i krhotine unutar, kako je rečeno, muzeja umjetnosti.

Na ulici u blizini muzeja, napad je ostavio nekoliko metara duboku rupu. Prema podacima gradskih vlasti, jedna osoba je tamo povrijeđena.

Kiper je rekao da je svih petoro povređenih, iz celog grada, hospitalizovano.

XS
SM
MD
LG