Linkovi

Rat dronovima u Ukrajini: Igra mačke i miša na prvim borbenim linijama


Ukrajinski vojnik iz 15. izdvojene artiljerijske izviđačke brigade provjerava dron "Ajkula" prije lansiranja, fotografisano 30. oktobra 2023. (Foto: Reuters/Alina Smutko)
Ukrajinski vojnik iz 15. izdvojene artiljerijske izviđačke brigade provjerava dron "Ajkula" prije lansiranja, fotografisano 30. oktobra 2023. (Foto: Reuters/Alina Smutko)

Dok se ukrajinska raketa probijala prema ruskom radarskom sistemu, vojnici u elitnoj jedinici čiji je dron otkrio metu bili su napeti i uzbuđeni.

"Ostao je još oko minut", rekao je pilot drona, 46-godišnji Soliara, prije nego što je zavladala tišina u njihovom kombiju za upravljanje, punom ekrana i kablova, te sakrivenim u žbunju u sjeverozapadnoj regiji Harkiva.

Ova posada, iz 15. izdvojene artiljerijske izviđačke brigade, upravlja "Ajkulom", dronom ukrajinske proizvodnje sa naprednom tehnologijom, uključujući i kameru koja ponekad može čitati natpise na odjeći sa udaljenosti od 2 kilometra iznad površine zemlje.

Oni su dio rastućeg ukrajinskog programa proizvodnje i razvoja bespilotnih letjelica koji je pokrenut otkako je Rusija izvršila invaziju početkom 2022. godine, a rezultirao je proizvodnjom niza napadačkih i izviđačkih dronova, sa sve važnijom ulogom u ratu.

Ovom prilikom, dron koji je pronašao metu za artiljerijsku jedinicu, bio je privremeno onesposobljen kada su ruski elektronski sistemi za ometanje prekinuli video prenos.

Kada se slika ponovo pojavila, otprilike minutu kasnije, tim je ugledao vojno vozilo iz kojeg se podizao dim - oko 50 metara udaljeno od ruskog radarskog sistema – koje je na svojim gusjenicama jurilo na sigurno mjesto.

Ukrajinski vojnik lansira dron "Ajkula" u regionu Harkiv u Ukrajini, 30. oktobra 2023.
Ukrajinski vojnik lansira dron "Ajkula" u regionu Harkiv u Ukrajini, 30. oktobra 2023.

Vojna operacija, koju je Reuters snimio pod uslovom da lokacija ostane tajna, tek je jedan mali dio složene igre mačke i miša u borbi dronovima, koja se odvija duž linija fronta u dužini od oko 1.000 km.

Rusija takođe ima ogromnu sopstvenu flotu bespilotnih letelica, kao i sofisticirane elektronske sisteme za ometanje koji mogu poremetiti signal dronovima kontrolisanim iz daljine, iza rovova na prvim linijama, te uzrokovati da navođena municija skrene sa svog kursa.

"Dodaju sisteme za elektronsko ratovanje koji rade na drugim frekvencijama, nauče se ispravno sakriti, premještaju svoju protivvazdušnu odbranu na nove lokacije", kaže Soliara koristeći svoj ratni pozivni znak, što u prevodu znači dizel.

Posada je uspjela je vratiti kući svoj dron "Ajkulu". Oni navode da su pomogli u uništavanju mnogih ciljeva, uključujući protivvazdušnu odbranu i radarske sisteme, bez davanja detalja o tome kako su prevazišli problem ruskog elektronskog ratovanja.

"Oko mjesec dana nakon što sam se pridružio, pronašli smo sistem protivvazdušne odbrane, pogodili ga - i bio je to pravi prizor", rekao je komandant posade, 26-godišnji bivši navigator trgovačkog broda čiji je pozivni znak Kenobi – referenca na lik iz filmova "Ratovi zvijezda".

"To je ono što najbolje pamtim", rekao je, prisjećajući se raketa protivvazdušne odbrane koje su eksplodirale kao vatromet nakon što je sistem pogođen.

Ukrajinski vojnici iz 15. izdvojene artiljerijske izviđačke brigade posmatraju video snimak koji dolazi iz drona "Ajkula", 30. oktobra 2023.
Ukrajinski vojnici iz 15. izdvojene artiljerijske izviđačke brigade posmatraju video snimak koji dolazi iz drona "Ajkula", 30. oktobra 2023.

Ukrajina koristi niz bespilotnih letjelica poznatih lokalnih proizvođača i "startup" kompanija, kao i zapadnih dobavljača, kako za lociranje ciljeva, tako i za njihovo direktno gađanje.

Ukrajinski vojnici kažu da je dronove proizvedene u njihovoj zemlji obično lakše popraviti ako su oštećeni, jer se mogu brzo vratiti proizvođaču.

"'Ajkula'je poput ajfona za dronove ove vrste", rekao je Soliara. "Vrlo je jednostavan za servisiranje i rukovanje. Za cijelo vrijeme nismo izgubili niti jednu takvu letjelicu."

Govoreći za Reuters kasnije istog dana, komandant 15. brigade Oleksandr Popov rekao je da dronovi igraju značajnu ulogu na ratištu.

"Izračunali smo da jedan let drona poput ’Ajkule’ pokriva vrijednost tsamog drona, jer njime možemo uništiti visokotehnološki sistem oružja vrijedan milione dolara", rekao je. Procjenjuje se da pojedinačni dron košta oko 50.000 dolara.

Ukrajinski vojnici pripremaju dron "Ajkula" za lansiranje, 30. oktobra 2023.
Ukrajinski vojnici pripremaju dron "Ajkula" za lansiranje, 30. oktobra 2023.

Oči velikog dometa na nebu posebno su vrijedne u ukrajinsko-ruskom ratu, gdje artiljerija dominira bojnim poljem i gdje obje strane ispaljuju na hiljade granata svakog dana.

"Artiljerija je dugo vremena bila bog rata, a artiljerijsko izviđanje predstavlja oči bogova", rekao je Soliara, dok se tutnjava topovske vatre čula u daljini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG