Linkovi

Kijev: Presretnuti razgovor dokazuje da je Rusija srušila branu Kahovka


Satelitski snimak porušene brane u hidroelektrani Kahovka, 6. jun 2023.
Satelitski snimak porušene brane u hidroelektrani Kahovka, 6. jun 2023.

Ukrajinska sigurnosna služba saopštila je u petak da je presrela telefonski poziv koji je dokazao da je ruska "diverzantska grupa" digla u vazduh hidroelektranu i branu Kahovka na jugu Ukrajine.

Uništenje objekta u utorak izazvalo je masovne poplave, prisiljavajući hiljade stanovnika da pobjegnu i izazivajući pustoš u životnoj sredini.

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) objavila je na svom Telegram kanalu audio-snimak navodnog razgovora dug minut i pol, u kojem dvojica muškaraca koji su, čini se, razgovarajuo posljedicama katastrofe na ruskom jeziku.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti snimak. Rusija, koja je optužila Kijev za uništavanje brane, nije odmah komentarisala njen sadržaj.

"Oni (Ukrajinci) ga nisu udarili. To je bila naša diverzantska grupa", rekao je jedan od muškaraca na snimku, kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. "Htjeli su, kao, uplašiti (ljude) tom branom."

"Nije išlo po planu, i (jeste) više od onoga što su planirali."

Čovjek je također rekao da su "hiljade" životinja ubijene u "safari parku" nizvodno kao rezultat toga.

Drugi čovjek na liniji izrazio je iznenađenje tvrdnjom vojnika da su ruske snage, koje su okupirale branu nakon ruske invazije u punom obimu u februaru 2022., uništile hidroelektranu i branu.

SBU nije ponudila više detalja o razgovoru ili njegovim učesnicima. Rečeno je da je pokrenula krivičnu istragu za ratne zločine i "ekocid".

"Presretanje od strane SBU-a potvrđuje da je Kahovska HE (Hidroelektrana) dignuta u zrak od strane diverzantske grupe okupatora", navodi se u saopćenju SBU-a. "Osvajači su htjeli da ucijene Ukrajinu dizanjem brane u vazduh i inscenirali katastrofu na jugu naše zemlje."

Stotine Ukrajinaca spašeno je u četvrtak s krovova u poplavljenim područjima. Guverner južnog regiona Hersona rekao je da je oko 600 kvadratnih kilometara regiona pod vodom.

"Dizanjem u vazduh brane HE Kahovskaja, Ruska Federacija je definitivno dokazala da predstavlja prijetnju cijelom civiliziranom svijetu", rekao je šef SBU-a Vasyl Malyuk u saopćenju.

"Naš zadatak je da privedemo pravdi ne samo vođe režima ruskog predsjednika Vladimira) Putina, već i obične počinioce zločina", rekao je on.

XS
SM
MD
LG