Linkovi

Ukrajinske trupe zauzele selo južno od Bakhmuta, kaže vojska


Ukrajinski vojnik lansira dron u blizini Bakhmuta, mjesta žestokih borbi sa ruskim snagama, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, 3. septembra 2023.
Ukrajinski vojnik lansira dron u blizini Bakhmuta, mjesta žestokih borbi sa ruskim snagama, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, 3. septembra 2023.

Ukrajinska vojska saopštila je u petak da su njene trupe zauzele selo u blizini Bakhmuta, istočnog grada koji je pao u ruske ruke u maju nakon višemjesečne opsade.

Ruska strana je pretrpjela značajne gubitke i gubitak opreme, dok su ukrajinske trupe uspjele utvrditi neka područja, navodi se u jutarnjem izvještaju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga.

"U toku jurišnih operacija zauzeli su Andriivku u oblasti Donjecka", saopštio je Generalštab.

Selo Andriivka leži južno od Bakhmuta, mjesta najkrvavije bitke od invazije Rusije u februaru prošle godine. Generalštab je takođe izvijestio o "djelimičnom uspjehu" u blizini sela Kliščijevka, južno od Bakhmuta.

Tokom svoje tromjesečne kontraofanzive, Ukrajina je izvijestila o sporom, stabilnom napretku protiv učvršćenih ruskih položaja, vraćajući niz sela i napredujući na bokove Bakhmuta.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici odbacili su zapadne kritičare koji kažu da je ofanziva prespora i ometana strateškim greškama.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, prvobitno je u četvrtak izvijestila da je Andriivka stavljena pod ukrajinsku kontrolu, ali je kasnije rekla da je to netačno jer su borbe još uvijek bjesne oko sela.

Još južnije u oblasti Donjecka, ukrajinske trupe nastavile su da zadržavaju rusku ofanzivu prema gradovima Avdiivka i Maryinka, rekao je portparol Generalštaba Andrij Kovaliov u televizijskim komentarima. Rekao je da su branioci uspjeli odbiti sve ruske napade u blizini Maryinke.

Na južnom frontu, Generalštab je saopštio da njegove trupe nanose značajne gubitke neprijatelju u blizini sela Verbove u regionu Zaporožja.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaje sa bojnog polja, a Rusija nije potvrdila ukrajinsko napredovanje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG