Linkovi

Ukrajina gađala okupirani Krim, navodno uništila ruski sistem protuzračne odbrane


Kombinacija satelitskih fotografija prije i poslije ukrajinskog napada na luku u Sevastopolju na Krimu, 13. septembra
Kombinacija satelitskih fotografija prije i poslije ukrajinskog napada na luku u Sevastopolju na Krimu, 13. septembra

Ukrajinska vojska ponovno je gađala poluotokom Krim pod ruskom okupacijom i navodno uništila ruski protuzračni odbrambeni sistem, dan nakon što je tu oštetila dva ruska ratna plovila.

Ukrajinski obavještajni izvor rekao je agenciji Reuters da je u napadu dronovima i raketama uništen ruski sistem protuzračne odbrane u blizini lučkog grada Jevpatorije.

Kako se ističe, napad su tokom noći izveli ukrajinska sigurnosna služba i mornarica.

Prema pisanju ukrajinskog lista Pravda, pozivajući se na ukrajinsku obavještajnu službu, pogođen je sistem protuzračne odbrane S-400.

Komentirajući eksplozije u Jevpatoriji i oko tog grada, glasnogovornica ukrajinske vojske Natalija Humeniuk rekla je za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa da su sva mjesta na Krimu povezana s "ruskom agresijom".

Videozapisi i fotografije objavljeni na društvenim mrežama pokazuju nešto za šta se tvrdi da je eksplozija u Jevpatoriji i oko tog grada na zapadu Krima.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je izvijestilo da je spriječilo napad ukrajinskih dronova na Krim, uništivši 11 dronova. Navelo je i da je zaustavilo udar pet podvodnih dronova na patrolni brod flote Sergej Kotov u Crnom moru.

U ruskoj regiji Kursk je, navodno, od posljedica ukrajinskog granatiranja, jedan muškarac poginuo te su oštećeni vodovi za opskrbu električnom energijom, rekao je na Telegramu regionalni guverner, Roman Starovoit.

Ranije su ruska vojska i novinske agencije izvijestile da su ruske protuzračne jedinice iznad Brjanska i Belgoroda oborile navodne ukrajinske dronove. U tim incidentima nije bilo prijavljenih žrtava ili štete.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG