Linkovi

Ukinuta presuda za zločine u “Silosu”


Logor Silos u blizini Hadžića, Foto: BIRNBiH
Logor Silos u blizini Hadžića, Foto: BIRNBiH

Apelaciono odjeljenje Suda BiH uvažilo je žalbe Tužilaštva BiH, Odbrane Mustafe Đelilovića i Odbrane Halida Čovića na prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u općini Hadžići, te je naložilo novo suđenje.

“Jutros smo primili rješenje Apelacionog vijeća Suda BiH kojim se ukida ta presuda i uvažavaju žalba Tužilaštva BiH i žalbe dvije Odbrane – Mustafe Đelilovića i Halida Čovića”, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokatica Lejla Čović, koja u ovom predmetu zastupa Čovića.

U julu prošle godine, nakon šest godina suđenja, Državni sud je osudio osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, objektima na području općine Hadžići.

Sud BiH je osudio Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje i nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području hadžićke općine.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Nezir Kazić. Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti, a oslobođeni su krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima s obzirom da je Vijeće utvrdilo da su svi zatočenici bili civili.

Ovim rješenjem ukida se prvostepena presuda te će se pred Apelacionim odjeljenjem zakazati ponovno održavanje pretresa.

XS
SM
MD
LG