Linkovi

Osmorica proglašeni krivim za ratne zločine u predmetu "Silos"


Ratni logor "SIlos"
Ratni logor "SIlos"

Poslije jednog od najdužih postupaka u historiji Državnog suda – koji je trajao više od šest godina – izrečena je prvostepena presuda osmorici optuženih za ratne zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” na području općine Hadžići.

Piše: Balkanska istraživačka mreža BIRN

Sudsko vijeće proglasilo ih je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine, te osudilo na ukupno 60 godina zatvora.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te opštine Mustafa Đelilović i komandant Devete brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora "Silos" Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika logora "Silos" Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u logosu "Silos" Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Minka Kreho rekla je da su optuženi krivi što su od maja 1992. druge do januara 1996. godine na širem području Sarajeva, pa i opštine Hadžići, svjesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru "Silos", Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

Kreho je navela da su zatvorenicima tokom zatočenja bila uskraćena osnovna ljudska prava, te da su im nečovječnim postupanjem nanošene teške tjelesne povrede i da su tjerani na prisilni rad.

U završnoj riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo da sva osmorica optuženih budu proglašeni krivima. Tvrdnje iz navoda optužnice – da je srpsko stanovništvo općine Hadžići nezakonito privođeno i zatvarano u logore u kojima su vladali nehumani uslovi, te premlaćivano i tjerano na prinudne radove – Tužilaštvo je dokazivalo saslušanjem 77 svjedoka i izvođenjem preko 1.400 materijalnih dokaza.

Dokazni postupak Tužilaštva BiH trajao je oko tri godine, a većina svjedoka su bivši zatočenici, koji su govorili o zarobljavanju, dovođenju u logore i zlostavljanju.

Odbrane optuženih zatražile su njihovo oslobađanje, a saslušanjem 75 svjedoka i ulaganjem velikog broja materijalnih dokaza nastojale su dokazati da su oni svoje funkcije obavljali u skladu sa zakonom i uslovima koji su vladali u ratu.

Suđenje za zločine počinjene na području općine Hadžići počelo je u aprilu 2012. godine.

XS
SM
MD
LG