Linkovi

Predmet Silos: Nakon šest godina suđenja, presuda za zločine nad Srbima u Hadžićima zakazana za 4. juni


Zgrada Državnog pravosuđa
Zgrada Državnog pravosuđa

Nakon više od šest godina suđenja, Državni sud je za 4. juni zakazao izricanje presude osmorici optuženih za zločine počinjene na području općine Hadžići, izvještava BiRN BiH.

Za zločin počinjen na području općine Hadžići optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Halid Čović, Bećir Hujić i Šerif Mešanović i Nerminu Kalemberu.

Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine Hadžići te Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine, Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir policije u Pazariću.

Kazić je, prema navodima optužnice, bio komandant Devete brdske brigade ABiH, dok su Hujić i Čović bili upravnici i zamjenici upravnika logora “Silos”. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

U završnim riječima Tužilaštvo BiH je zatražilo da Sud BiH optuženima izrekne osuđujuće kazne.

“Tužilaštvo je pokazalo funkcije i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu”, kazala je Zorica Đurđević, dodavši da su najviši organi države donijeli odluku da se “Silos” treba raspustiti, ali ta odluka nije ispoštovana, te da je to bio projekat lokalnih vlasti, kriznog štaba i policije.

Sa druge strane, Odbrane optuženih predlažu oslobađajuću presudu, navodeći da nije dokazana krivica optuženih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG