Linkovi

UBS zapečatio preuzimanje Credit Suisse u pokušaju da smiri živce tržišta


UBS kupuje rivalsku švajcarsku banku Credit Suisse za 3 milijarde švajcarskih franaka i pristao je da preuzme gubitak do 5,4 milijarde dolara, u spajanju švajcarskih banaka koje su osmislile švajcarske vlasti kako bi izbegle dalje previranja koja potresaju tržište u globalnom bankarstvu.

Švicarski regulatori bili su primorani da se uključe i orkestriraju dogovor kako bi spriječili da se kriza povjerenja u Credit Suisse prelije na širi finansijski sistem. Očekuje se da će posao biti zaključen do kraja 2023.

Švicarski ministar finansija rekao je da bi bankrot globalno važne banke stvorio nepopravljive posljedice po finansijska tržišta.

Još nije jasno da li je dogovor dovoljan da povrati povjerenje u zajmodavce širom svijeta. Prva naznaka mogla bi doći kada se za nekoliko sati otvore berze u Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Švicarska centralna banka će obezbijediti značajnu likvidnost pripojenoj banci, rečeno je na konferenciji za novinare u švicarskoj prijestolnici Bernu. Rečeno je da ugovor uključuje 100 milijardi švajcarskih franaka (108 milijardi dolara) pomoći za likvidnost za UBS i Credit Suisse.

"Preuzimanjem Credit Suissea od strane UBS-a, pronađeno je rješenje za osiguranje finansijske stabilnosti i zaštitu švicarske privrede u ovoj izuzetnoj situaciji", saopštila je švicarska centralna banka.

Učinak na radna mjesta nije odmah bio jasan. UBS je saopštio da očekuje godišnju uštedu od oko 7 milijardi dolara do 2027. Dioničari Credit Suisse će dobiti 1 dionicu UBS-a za svakih 22,48 držanih dionica Credit Suisse, što je ekvivalentno 0,76 švicarskih franaka po dionici za ukupnu naknadu od 3 milijarde franaka, navodi UBS.

Švicarsko tijelo za nadzor finansijskih tržišta (FINMA) saopštilo je da će biti moguće nastaviti sve poslovne aktivnosti obje banke bez ograničenja i prekida. FINMA je saopćila da će koordinirati s nacionalnim i međunarodnim vlastima, a to su Federalne rezerve SAD-a i Britanska uprava za prudencijsku regulativu.

Dodatne dionice Credit Suisse Tier 1 nominalne vrijednosti od oko 16 milijardi švajcarskih franaka (17,2 milijarde dolara) biće potpuno otpisane nakon što je švajcarska vlada pružila podršku, saopštio je švajcarski regulator.

Zvaničnici se utrkuju da spase 167 godina staru banku, među najvećim svjetskim menadžerima bogatstva, nakon brutalne sedmice u kojoj je došlo do druge i treće propasti američkih banaka u istoriji. Kao jedna od 30 globalnih banaka koje se smatraju sistemski važnim, dogovor za Credit Suisse mogao bi se proširiti na globalna finansijska tržišta.

Najmanje dvije velike banke u Evropi ispituju scenarije mogućeg širenja zaraze u bankarskom sektoru u regionu i traže od Federalnih rezervi i Evropske centralne banke da se umiješaju sa jačim signalima podrške, izjavila su dva viša rukovodioca koji su upoznati sa diskusijama.

Pregovori za vikend prate napore u Evropi i Sjedinjenim Državama da podrže ovaj sektor od kolapsa američkih zajmodavaca Silicon Valley Bank i Signature Bank. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena krenula je da podupire depozite potrošača, dok je švicarska centralna banka pozajmila milijarde Credit Suisse kako bi stabilizirala svoj bilans stanja.

Posljedice krize povjerenja u Credit Suisse i neuspjeh dviju američkih banaka mogle bi se proširiti na finansijski sistem ove sedmice, izjavila su dva izvršna direktora Reutersu u nedjelju.

Akcije Credit Suisse prošle sedmice su izgubile četvrtinu svoje vrijednosti. Banka je bila primorana da iskoristi 54 milijarde dolara finansiranja centralne banke dok se pokušava oporaviti od skandala koji su narušili povjerenje investitora i klijenata.

Švicarske vlasti istražuju nametnute gubitke vlasnicima obveznica Credit Suisse u sklopu spašavanja banke, izjavila su u nedjelju dva izvora koji znaju za to.

Međutim, evropski regulatori strahuju od takvog poteza iz straha da bi to moglo pogoditi povjerenje investitora u drugim dijelovima evropskog finansijskog sektora, rekli su izvori pod uvjetom da ostanu anonimni.

Američke vlasti rade sa svojim švicarskim kolegama kako bi pomogle u posredovanju u dogovoru, izvijestio je Bloomberg, dok je Sky News rekao da je Banka Engleske nagovijestila međunarodnim kolegama i UBS-u da će podržati predloženo preuzimanje Credit Suissea, koji Britaniju smatra ključnim tržištem.

Bogatstvo dviju banaka naglo se razišlo u protekloj godini. UBS je 2022. godine zaradio 7,6 milijardi dolara dobiti, dok je Credit Suisse izgubila 7,9 milijardi dolara. Dionice Credit Suisse-a pale su 74% u odnosu na prošlu godinu, dok su dionice UBS-a relativno stabilne.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG