Linkovi

Odlučujući vikend za švicarsku banku


Credit Suisse Group AG započela je vikend odluke nakon što su neki rivali postali oprezni u poslovanju s bankom dok su je regulatori pozivali da nastavi sa dogovorom sa švicarskim rivalom UBS AG.

Finansijski direktor Credit Suissea Dixit Joshi i njegovi timovi održat će sastanke tokom vikenda kako bi procijenili strateške scenarije za banku, rekli su u petak ljudi koji su upoznati s tim pitanjem.

Ova 167-godišnja banka najveće je ime uhvaćeno u zamku tržišnih previranja izazvanih kolapsom američkih zajmodavaca Silicon Valley Bank i Signature Bank tokom protekle sedmice, primoravši švajcarsku banku da iskoristi 54 milijarde dolara finansiranja centralne banke.

Švicarski regulatori ohrabruju UBS i Credit Suisse da se spoje, ali nijedna banka to nije htjela učiniti, rekao je jedan izvor. Regulatori nemaju moć da prisile na spajanje, rekla je osoba.

Očekuje se da će se odbori UBS-a i Credit Suisse odvojeno sastati tokom vikenda, navodi Financial Times.

Dionice Credit Suisse-a skočile su za 9% u trgovanju nakon izvještaja FT-a. Credit Suisse i UBS odbili su komentarisati.

U najnovijem znaku rastućih problema, najmanje četiri velike banke, uključujući Societe Generale SA i Deutsche Bank AG, postavile su ograničenja na svoje trgovine koje uključuju Credit Suisse ili njene vrijednosne papire, pet osoba sa direktnim saznanjima o tom pitanju rekli su Reutersu.

"Uključivanje Švicarske centralne banke bio je neophodan korak za smirivanje plamena, ali možda neće biti dovoljno da se vrati povjerenje u Credit Suisse, tako da se priča o dodatnim mjerama", rekao je Frederique Carrier, šef investicijske strategije u RBC Wealth Management.

Napori da se ojača Credit Suisse dolaze dok su kreatori politike, uključujući Evropsku centralnu banku i američkog predsjednika Joea Bidena, nastojali uvjeriti investitore i štediše da je globalni bankarski sistem siguran. Ali strah od širih problema u sektoru i dalje postoji.

Već ove sedmice velike američke banke pružile su spas od 30 milijardi dolara za manju banku First Republic, dok su američke banke posljednjih dana tražile od Federalnih rezervi rekordnih 153 milijarde dolara hitne likvidnosti.

To je odraz "naprezanja u finansiranju i likvidnosti banaka, uzrokovano slabljenjem povjerenja štediša", objavila je rejting agencija Moody's, koja je ove sedmice smanjila svoje izglede za američki bankarski sistem na negativne.

U Washingtonu je fokus usmjeren na veći nadzor kako bi se osiguralo da banke - i njihovi rukovodioci - budu odgovorni.

Biden je pozvao Kongres da regulatorima da veću moć nad bankarskim sektorom, uključujući nametanje većih kazni, vraćanje sredstava i zabranu zvaničnicima da uđu u propale banke.

Neki demokratski poslanici zatražili su od regulatora i Ministarstva pravde da ispitaju ulogu Goldman Sachsa u kolapsu SVB-a, saopštio je ured predstavnika Adama Schiffa.

SVB finansijska grupa podnijela je zahtjev za reorganizaciju pod nadzorom stečajnog suda, nekoliko dana nakon što su regulatori preuzeli njenu jedinicu banke u Silikonskoj dolini.

Regulatori su tražili od banaka zainteresovanih za kupovinu SVB-a i Signature banke da dostave ponude do petka, rekli su upućeni.

Regulatori razmatraju zadržavanje vlasništva nad vrijednosnim papirima u vlasništvu Signaturea i SVB-a kako bi omogućili manjim bankama da učestvuju u aukcijama za propale zajmodavce, rekao je izvor upoznat s tim.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG