Linkovi

U SAD-u 59 oboljelih od koronavirusa


Putnici napuštaju aerodrom u Los Angelesu po dolasku iz Šangaja, 26. januara 2020. (Foto: Reuters/Ringo Chiu)
Putnici napuštaju aerodrom u Los Angelesu po dolasku iz Šangaja, 26. januara 2020. (Foto: Reuters/Ringo Chiu)

Predsjednik SAD Donald Trump do kraja dana će u Bijeloj kući održati konferenciju za novinare o toj prijetnji koronavirusa, i to dan nakon što je pokušao da ublaži strahovanja da će se zaraza raširiti u Sjedinjenim Državama.

Trump i članovi njegove administracije poslijednjih dana upućuju pomiješane poruke o novom virusu, od kojeg je u Americi za sada oboljelo 59 osoba.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorili su američku javnost da se pripremi za pandemiju, uprkos malom broju slučajeva na američkom tlu.

„Nije pitanje da li će biti pandemije, već kada će se to dogoditi i koliko će ljudi biti zaraženo”, rekla je Anne Schuchat,​ zamjenica direktora CDC-a.

Međutim, Trump je uoči odlaska u posjetu Indiji rekao da je situacija pod kontrolom, a u srijedu je optužio medije da izazivaju paniku na tržištima.

Šef Instituta za alergije i zarazne bolesti pri Nacionalnim institutima zdravlja (NIH) Anthony Fauci​ rekao je da je situacija u Americi stabilna, ali da bi zemlja istovremeno trebalo da bude spremna da reaguje ako se virus proširi.

Dodao je da bi prvi klinički testovi za moguću vakcinu protiv koronavirusa mogli da počnu za mjesec ili dva, a da bi vakcina mogla da bude dostupna za godinu ili godinu i po.

U institut su inače već stigle prve pošiljke eksperimentalne vakcine, uoči prvih testova u aprilu.

Koronavirus je za sada poremetio avio saobaćaj i berzu, na kojoj je prethodna dva dana zabilježen ogroman pad ključnih indeksa.

Stranim državljanima, koji su bili u Kini, zabranjen je ulazak u SAD u okviru dvonedeljnog perioda inkubacije, dok je za američke državljane koji su putovali u tu zemlju obavezan karantin. Takođe, letovi iz Kine se preusmjeravaju na određene aerodrome, gdje su na snazi pooštrene mjere kontrole.

Amerikancima se takođe savjetuje da ne putuju u Kinu i Južnu Koreju, a da budu u povišenom stanju opreza kada je riječ o posjetama Italiji, Iranu, Japanu i Mongoliji.

Iako se ne zna kada će se epidemija proširiti u Americi i koliko će biti ozbiljna, zdravstveni zvaničnici već upozoravaju da bi svakodnevni život mogao da bude ozbiljno poremećen, a da bi kompanije, škole i porodice trebalo da počnu da razmatraju moguće posljedice širenja koronavirusa.

Američki vojnik zaražen koronavirusom

Američki vojni dužnosnici u Južnoj Koreji u srijedu su potvrdili prvu infekciju člana američke službe novim koronavirusom, navodi se u izjavi američkih snaga u Koreji.

Vojnik je bio stacioniran u Camp Carrollu, bazi američke vojske na jugoistoku Južne Koreje.

U izjavi se navodi kako zdravstveni radnici utvrđuju da li je još neko mogao biti izložen koronavirusu.

XS
SM
MD
LG