Linkovi

Kina: Smanjuje se broj novih slučajeva zaraženih koronavirusom


Žena nosi masku u autobusu u Pekingu
Žena nosi masku u autobusu u Pekingu

Kineske vlasti saopštile su da je smanjen broj novih slučajeva zaraženih koronavirusom i to smanjenje se bilježi treći dan zaredom.

Zdravstvena komisija potvrdila je 1843 nova slučaja, dok je prethodnih dana broj oboljelih bio mnogo veći. U protekla dva dana registrovano je 7500 zaraženih.

Portparol Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng rekao je da je procenat ozbiljnijih slučajeva opao i da Kina uspijeva da kontroliše situaciju.

Ali, Svjetska zdravstvena organzacija (WHO) je upozorila da je "nemoguće predvidjeti u kom će se pravcu kretati epidemija". WHO je saopštila da je registrovano 50580 laboratorijskih slučajeva, a da je većina oboljelih u Kini.

Kina i SZO su započele zajedničku istragu o koronavirusu.

Kineski mediji su prenijeli da je predsjednik te zemlje Ši Đinping govorio o svom učešću u borbi protiv epidemije. Mediji su objavili Šijev govor.

Predsjednik je navodno još 7. januara dao instrukcije u borbi protiv koronavirusa i naredio da se Hubei provincija izoluje. U Šijevom govoru navodno piše i da su kineski najviši zvaničnici sporo objavljivali informacije o tome koliko je situacija ozbiljna.

Zvaničnici grada Vuhana, gde je virus prvi put otkriven, i provincije Hubei u kojoj se taj grad nalazi, isključeni su iz Komunističke partije zbog neadekvatnog odgovora na izbijanje virusa.

Mladi ljekar koji je na društvenim mrežama upozorio na opasnost od novog virusa, brzo je uhapšen, a potom je preminuo od posljedica koronavirusa.

U međuvremenu, smrtni slučaj desio se i u Evropi kada je u Parizu u bolnici umro 80-godišnji kineski turista.

Virus je takođe detektovan u Egiptu, što je prvi slučaj u Arfici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG