Linkovi

Prva žrtva koronavirusa u Evropi, SAD evakuišu Amerikance sa kruzera


A medical worker drives an ambulance before disinfecting it at Jinyintan hospital in Wuhan, the epicentre of the novel coronavirus outbreak, in Hubei province, China February 14, 2020.
A medical worker drives an ambulance before disinfecting it at Jinyintan hospital in Wuhan, the epicentre of the novel coronavirus outbreak, in Hubei province, China February 14, 2020.

Stariji turista iz Kine, zaražen koronavirusom, preminuo je u Francuskoj, što je prva žrtva novog virusa u Evropi, a četvrta izvan kontinentalne Kine.

Prema novim podacima kineskih vlasti, od koronavirusa je oboljelo 66.492 ljudi, a preminulo 1.523, uglavnom u provinciji Hubei, žarištu epidemije.

Izvan Kine je zabijleženo oko 500 slučajeva u oko 24 države i teritorije, dok su ukupno četiri osobe preminule u Japanu, Hong Kongu, Filipinima i Francuskoj.

U Francuskoj, 80-godišnji Kinez preminuo je u bolnici u Parizu od upale pluća, izazvane virusom sličnim gripu, saopštili su francuski zvaničnici.

U Kini, pojedini gradovi su i dalje u karantinu, ulice su puste, a zabrane putovanja su na snazi širom zemlje. U Pekingu je uveden dvonedjeljni karantin za stanovnike koji se vraćaju u grad, da bi se spriječilo širenje zaraze.

Mnoge fabrike su i dalje zatvorene. Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus ​rekao je da je nemoguće predvidjeti gde će se epidemija proširiti.

"Zabrinuti smo zbog daljeg rasta broja slučajeva u Kini. A najviše smo zabrinuti zbog mogućeg haosa koji bi virus mogao da izazove u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemima", rekao je on na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

Najveći broj slučajeva izvan Kine, na jednom mjestu, je na kruzeru Diamond Princess koji je u karantinu u japanskoj luci Jokohama. Od oko 3.700 putnika i članova posade, 285 ljudi je zaraženo virusom i smješteno u bolnice.

Sjedinjene Države saopštile su u subotu da će poslati avion i evakuisati američke državljane, koji će po povratku u Ameriku ponovo biti u dvonedjeljnom karantinu.

U pismo, koje je američka ambasada u Tokiju poslala putnicima, navodi se da neće moći da se vrate kuće "određeno vrijeme", ako se sada ne ukrcaju na avion.

Amerikanka sa drugog kruzera Westerdam, kojem je Kambodža dozvolila da se usidri nakon što je to prethodno odbilo da učini više zemalja, bila je pozitivna na koronavirus po dolasku u Maleziju.

Sjedinjene Države uvele su veoma oštre restrikcije za putnike iz Kine, daleko izvan preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Od koronavirusa, čije je zvanično ime Covid-19, preminulo je dva odsto zaraženih, a zaraza se širi brže nego bilo koji resporatorni virus u ovom veku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG