Linkovi

Teški uslovi rada za kineske zdravstvene radnike zbog koronavirusa


Kineski zdravstveni radnici u bolnici u gradu Wuhanu (Foto: Reuters/China Daily)
Kineski zdravstveni radnici u bolnici u gradu Wuhanu (Foto: Reuters/China Daily)

Najmanje šest osoba zaposlenih u kineskoj zdravstvenoj službi preminulo je od koronavirusa, dok ih je zaraženo 1.700, saopštile su kineske vlasti u petak, a objavila agencija Reuters.

Na teritoriji centralne Kine prijavljeno je novih 5.090 slučajeva koronavirusa, dok je istovremeno, zabilježeno 120 žrtava te bolesti. Ukupan bilans oboljelih od virusa, kome je u međuvremenu dodijeljeno ime COVID-19 19, iznosi 63.851. Od te bolesti umrlo je 1.380 osoba.

“Uslovi kojima su izloženi medicinski radnici su veoma teški. Vremena za odmor je malo, pod velikim su pritiskom, a rizik od zaraze veliki”, izjavio je Zeng Jiksin jedan od članova Nacionalne zdravstvene komisije.

Kineska poslovna sfera polako se aktivira nakon obilježavanja Lunarne Nove godine, praznika poslije koga je odobreno dodatnih deset dana odmora u svrhu suzbijanja virusa čiji su prvi slučajevi zabeleženi u Wuhanu – prijestolnici pokrajine Hubei.

U Pekingu, kao i poslovnoj prestonici Šangaju, upadljivo je manji broj građana na ulicama i stanicama javnog prevoza. Restorani i radnje su prazne ili privremeno zatvorene.

U poslovnim kompleksima kantine su zatvorene, sastanci se održavaju daljinski putem interneta. Od zaposlenih se zahtijeva da nose zaštitne maske, redovno mjere i prijavljuju tjelesnu temperaturu.

Wuhan, grad od 11 miliona stanovnika u kom su zabilježeni prvi slučajevi virusa, suočava se sa najozbiljnijim problemima.

Gradski prevoz, taksi služba i privatni prevoznici ne rade, vozači dobrovoljci prevoze građane kojima je to preka potreba, rizikujući sopstveno zdravlje. Mnogi od vozača dobrovoljaca kriju angažman od svojih porodica.

“Svi članovi naše grupe ovo shvataju kao misiju”, kaže Čen Hui, stanovnik Wuhana, koji širom grada besplatno prevozi građane. Istovremeno se u hotelima traži mjesto više za dodatno medicinsko osoblje koje je raspoređeno u to područje.

Procenat smrtnosti obolelih od koronavirusa nije prešao dva odsto, ali se ta bolest i dalje prenosi mnogo brže od ostalih respiratornih virusa aktuelnih ovog proljeća.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG