Linkovi

U Kini 150 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa


Passengers undergo temperature check as a part of precautionary measures to prevent the spread of new Corona virus before they board a cruise at the Colombo Port in Colombo, Sri Lanka, Thursday, Feb. 6, 2020. As on Thursday, a viral outbreak that…
Passengers undergo temperature check as a part of precautionary measures to prevent the spread of new Corona virus before they board a cruise at the Colombo Port in Colombo, Sri Lanka, Thursday, Feb. 6, 2020. As on Thursday, a viral outbreak that…

U Kini je zabilježeno 150 novih smrtnih slučajeva od koronaviusa čime je broj umrlih porastao na 2.592, a istovremeno se smanjuje broj novozaraženih, javili su danas kineski zvaničnici, prenosi agencija AFP.

Svi umrli osim jednog su u centralnoj provinciji Hubei, gdje se pojavio novi koronavirus i gdje je epicentar epidemije.

Broj umrlih zabilježen u posljednja 24 časa predstavlja primjetno pogoršanje poslije 97 umrlih u nedjelju.

Nacionalna zdravstvena komisija je takođe danas saopštila da je u posljednja 24 časa potvrđeno 409 novooboljelih, od kojih je samo 11 van Hubeija.

Ta brojka predstavlja znatan pad dnevnih novih zaraženih posle gotovo 650 prijavljenih u nedjelju, i time se dovodi do preko 77.000 ukupno zaraženih u kontinenalnoj Kini, van kineskih autonomnih teritorija Hongkonga i Makaoa.

U više provincija javljeno je da već nekoliko uzastopnih dana nemaju nijedan novi slučaj obolelih od koronavirasa na njihovoj teritoriji.

Iako je najveći dio zaraženih i umrlih od novog koronavirusa koji se pojavio u decembru u Hubeiju i dalje koncentrisan u Kini, epidemija se širi u svijetu.

Oko 1.500 zaraženih i 26 umrlih zabilježeno je van kontinentalne Kine, u više od 25 zemalja i teritorija i pojava novih žarišta i zaraze u Evropi i na Bliskom Istoku izazivaju zabrinutost.

Zabrinute zbog širenja virusa u Iranu, oko 40 zaraženih i osam umrlih, više susjednih zemalja zatvorilo je svoje granice ili ograničilo razmjenu sa Iranom.

U Italiji je umrla četvrta osoba, dok zvaničnici ulažu napore da obuzdaju epidemiju u sjevernom dijelu zemlje, gdje je u posljednja tri dana registrovano više od 150 slučajeva zaraze.

Nova žrtva je pacijent u osamdesetim godinama, koji se liječio u bolnici od druge bolesti, ali se zarazio virusom korona, navodi se u izvještaju. Ostale tri osobe koje su preminule od oboljenja Covid-19 takođe su starije, a najmanje dvije su već imale ozbiljne zdravstvene probleme.

U Južnoj Koreji, gde su 763 zaražena a sedam umrlo, broj slučajeva skače posljednjih dana posebno u jugoistočnom gradu Daeguu, gdje su stotine vjernika jedne hrišćanske sekte zaražene.

Kineske vlasti su posljednje dvije nedjelje stvorile određjenu konfuziju o bilansu zaraženih i umrlih u zemlji time što su više puta izmijenile svoje metode računanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG