Linkovi

Turska započela operacije u Siriji, Kurdi traže 'zonu zabranjenog leta'


Turkish soldiers are seen on artillery pieces holding their positions near the border with Syria in Sanliurfa province, Turkey, Tuesday, Oct. 8, 2019.
Turkish soldiers are seen on artillery pieces holding their positions near the border with Syria in Sanliurfa province, Turkey, Tuesday, Oct. 8, 2019.

Turska armija je započela vazdušne udare na sjeveru Sirije uz podršku artiljerijske vatre, izjavio je visoki zvaničnik u Ankari, prenosi Reuters.

Turske haubice gađaju baze, uključujući artiljerijske i snajperske pozicije kurdske YPG milicije, te njene magacine sa municijom.

Turski bezbjednosni zvaničnik je izjavio da je riječ o ciljevima daleko od stambenog područja.

Međutim, portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na sjeveru Sirije. On je na Twitteru objavio da su napadi izazvali "ogromnu paniku među ljudima u regionu".

Reuters javlja da ljudi masovno bježe iz pograničnog grada Tel Abjad dok u blizini odjekuju eksplozije.

Sirijske demokratske snage (SDF) zatražile su od SAD i njihovih saveznika da uspostave "zonu zabranjenog leta", kako bi se zaštitili od turskih napada.

"SDF je pokazao dobru veru u sporazum o bezbjednosnom mehanizmu između SAD i Turske. No, sada je naš narod ostao bez odbrane", navodi SDF.

Predsjednik Turske Tecep Tayyip Erdogan je izjavio da je cilj eliminisanje "terorističkog terora" duž južne turske granice.

On je istakao da ofanziva pod kodnim nazivom "Mirno proljeće" treba da eliminiše prijetnju od sirijske kurdske milicije YPG i "Islamske države" i omogući povratak sirijskih izbjeglica iz Turske nakon što se formira "zona bezbjednost" u ovoj regiji.

Ankara planira razmještanje dva miliona izbjeglica od 3,6 miliona, koliko je pronašlo utočište Turskoj od izbijanja rata u Siriji 2011.

"Mi ćemo sačuvati teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista," napisao je Erdogan na Twitteru.

Američki ambasador u Ankari pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Turske u cilju obaviještenja o operacijama na sjeveroistoku Sirije, javlja "CNN Turk".

Predsjednik SAD Donald Trump je izjavio da će "uništiti tursku ekonomiju ako učini nešto nedozvoljeno", nakon što su mnogi u Washingtonu, uključujući i njegove republikanske saveznike kritikovali njegovu prethodnu odluku objavljenu poslije telefonskog razgovora sa Erdoganom da povuče američke vojnike iz Sirije.

Republikanski senatori, poput Lindsay Graham, smatraju da je to napuštanje saveznika u borbi protiv "Islamske države", ukazujući na veliki doprinos kurdskih snaga.

Rusija: Nećemo biti uvučeni u sukob

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Rusija neće biti uvučena u sukobu između Turske i Sirije nakon što je zvanična Ankara započela operaciju na sjeveroistoku Sirije, izjavio Vladimir Džabarov, prvi zamjenik spoljnopolitičkog komiteta Gornjeg doma ruskog parlamenta, dodajući da se turska ofanziva može tumačiti i kao narušavanje suvereniteta Sirije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je kazao Erdoganu u telefonskom razgovoru u sruhedu da izbhegne svaki korak koji može da našteti mirovnom procesu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG