Linkovi

Turska: Ulazak Švedske u NATO u zamjenu za kupovinu borbenih aviona od SAD


Erdogan waving to F-16
Erdogan waving to F-16

Ratifikacija članstva Švedske u NATO u turskom parlamentu zavisi od odobravanja zahtjeva Turske u američkom Kongresu za kupovinu borbenih aviona, rekao je turski predsjednik Recep Tajip Erdoğan, pozivajući dva parlamenta da djeluju "istovremeno".

Erdoğan je u izjavi objavljenoj u utorak takođe rekao da Kanada i drugi saveznici u NATO-u moraju ukinuti embargo na oružje uveden Turskoj.

"Pozitivni razvoji u SAD u vezi s pitanjem F-16 i ispunjavanje obećanja Kanade će ubrzati pozitivan stav našeg parlamenta o (članstvu Švedske)", rekao je Erdoğan, dodajući da je "sve to povezano."

Erdoğan je to rekao kasno u ponedeljak dok se vraćao iz posjete Mađarskoj. Mađarska i Turska su jedine članice NATO-a koje nisu zvanično odobrile kandidaturu Švedske za pridruživanje transatlantskom vojnom savezu.

Erdoğanovu izjavu prenijela je državna novinska agencija Anadolija.

On je rekao novinarima da je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan pokrenuo pitanje istovremenog odobrenja turskog parlamenta i Kongresa tokom ove nedelje tokom razgovora s državnim sekretarom SAD Antony Blinkenom.

"Ako ovo radimo istovremeno, imaćemo priliku da ovo prođemo kroz parlament mnogo lakše", rekao je Fidan Blinkenu, prema riječima Erdoğana.

Erdoğan je u oktobru podnio protokol o prijemu Švedske u parlament, ali je proces ratifikacije zastao.

Turski lider je potom povezao to pitanje s Kongresom koji je odobrio zahtjev Turske za kupovinu 40 borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju postojeće flote.

Turska je odlagala ratifikaciju švedskog članstva više od godinu dana. Ankara je optuživala Švedsku da ne shvata dovoljno ozbiljno zabrinutost za bezbjednost Turske, uključujući njenu borbu protiv kurdskih militanata i drugih grupa koje Ankara smatra bezbjednosnim prijetnjama.

Odlaganja su frustrirala druge saveznike u NATO-u, koji su brzo prihvatili Švedsku i Finsku u Alijansu nakon što su te susjedne zemlje odustale od dugogodišnje vojne neutralnosti poslije ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Mađarska je navela da neće biti posljednja koja će odobriti pristupanje, iako je vladajuća stranka Fides, koja ima ustavnu većinu u mađarskom parlamentu, odbila da glasa o tom pitanju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG