Linkovi

Erdoğan predao parlamentu na ratifikaciju kandidaturu Švedske za NATO


Rukovanje turskog i švedskog premijera na NATO samitu
Rukovanje turskog i švedskog premijera na NATO samitu

Turski predsjednik Tayyip Erdoğan u ponedjeljak je podnio parlamentu na ratifikaciju prijedlog zakona kojim se odobrava kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u, saopćilo je predsjedništvo, što je potez koji je pozdravio Stokholm i koji mu otvara put za pridruživanje zapadnom odbrambenom savezu.

Erdoğan je obradovao svoje saveznike u NATO-u na samitu u julu obećavši da će poslati zakon parlamentu kada se ponovo otvori 1. oktobra, nakon što je prethodno iznio prigovore zbog navodnog skrivanja terorista od strane Švedske.

Međutim, otkako je parlament ponovo otvoren, turski zvaničnici su u više navrata govorili da Stokholm mora da preduzme konkretnije korake da suzbije zabranjenu miliciju Kurdistanske radničke partije (PKK) pre nego što Ankara ratifikuje svoju kandidaturu za članstvo. Turska, Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju PKK terorističkom organizacijom.

U ponedjeljak je konačno krenuo naprijed nacrt zakona o odobravanju Švedske.

"Protokol o pristupanju Švedske NATO-u potpisao je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan 23. oktobra 2023. godine i uputio ga na Veliku nacionalnu skupštinu Turske", saopćilo je Predsjedništvo na platformi društvenih medija X bez detaljnijeg objašnjenja.

Švedski premijer Ulf Kristersson pozdravio je taj potez i rekao da se Stokholm raduje što će postati članica NATO-a. "Sada ostaje da se parlament pozabavi pitanjem", rekao je Kristersson na X.

Međutim, ne postoji određeni vremenski okvir za ratifikaciju. Prijedlog zakona bit će stavljen na dnevni red parlamentarne komisije za vanjske poslove, koja će morati da ga usvoji prije nego što bude poslat generalnoj skupštini na ratifikaciju.

Švedska i Finska su prošle godine podnijele zahtjev za ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu. Članstvo Finske je zaključeno u aprilu, u istorijskom proširenju alijanse, ali su kandidaturu Švedske zadržale Turska i Mađarska.

Turska, koja ima drugu po veličini vojsku NATO-a, već dugo traži odobrenje američkog Kongresa za prodaju aviona F-16 i kompleta za modernizaciju vrijednu 20 milijardi dolara. Erdoğan je ranije povezivao kandidaturu Švedske za NATO sa podrškom SAD njenom zahtjevu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG